fbpx

Еко ексфолианти

Eko-eksfolianti

Може би давате луди пари за маркови ексфолианти. А всъщност всичко си имаме вкъщи или може да си набавите това онова за жълти стотинки. “Това онова” е всъщност натурално, без химикали, без консерванти, не замърсява околната среда, не вреди на тялото ни, а същевременно го почиства страхотно от мъртви клетки и нечистотии.
Ще ги описвам по ред на грубост като започна с най-нежните ексфолианти:

1. Пшеничени трици – продават се във всички по-големи магазини за хранителни стоки.
Как се използва: взимаме в шепа малко трици леко ги навлажняваме с вода и започваме да масажираме кожата на лицето и деколтето около 1 мин. След което отмиваме с вода. Кожата остава мека и гладка.

2. Сода бикарбонат – обикновено купувам 1 голям пакет, защото го използвам не само за почистване на тялото си, но и на дома. Взимаме в шепа малко сода и без да я мокрим започваме да масажираме върху навлажнена кожа. Този ексфолиант е особено полезен за кожа, която образува черни точки и се омазнява често. Кожата отново става много гладка и подсушена, а черните точки по-незабележими. Също е подходящо да поръсите със сода това, с което търкате тялото си. Дори може да не използвате други почистващи средства като сапун и гел. Содата почиства доста добре.

3. Сол – с нея също може да загладим загрубялата си кожа, когато няма с какво друго, но солта не може да отмие и себума, затова след ексфолиране трябва да измием лицето си с още нещо пенливо (гел, сапун).

4. Кафе – взимаме в шепа кафе или утайката от кафе и разтъркваме цялото тяло. Може и лицето, но е доста силно абразивно и трябва много внимателно да масажираме. С кафе е добре да ексфолираме лицето, когато доста дълго време не сме го правили и кожата е станала по-груба. За да смекчим силата му може да добавим капка гел за измиване на лице и така да масажираме.

5. Захар – захарта действа също като кафето и се използва най-вече за тялото, защото е също толкова груба. Разликата е, че след известно масажиране, кристалчетата започват да се топят и намаляват размера си.
Вие преценете кое от по-горните да използвате.

А ето по долу и някои рецепти за страхотни ексфолианти за тяло. С тях освен че ексфолирате, но също омекотявате и тонизирате кожата си:

Сладък ексфолиант за тяло

Състав:

  • Кафява захар
  • Мед
  • Розова вода
  • Растително масло (бадемово, пшеничено, кайсиево, сусамово, от гроздови семки, от жожоба) – комбинацията е пожелание
  • Етерични масла – лавандула, портокал, грейпфрут, мандарина, салвия, бергамот, чаено дърво, лимонова трева (комбинацията е пожелание в зависимост от търсения ефект и очакваното настроение)

Ето предпочитани комбинации на етерични масла:
грейпфрут, портокал, лимон, бергамот, копър – тонизира, ободрява, против целулит и застаряваща кожа, регулира мастната секреция, действа противовъзпалително

портокал, лавандула, салвия, здравец, и петигрейн – понижават напрежението при умствена умора, дават свобода на фантазиите и повишават усещането за здраве и благополучие

портокал, сантал, тамян, смирна, бергамот и иланг-иланг – запазва сияещия и младежки вид на кожата, съхраняват дълготрайно влагата в нея и забавят процесите на стареене

грейпфрут, лимон, джинджифил, тамян, розмарин и мента – прочистват мислите и изцеляват тялото и душата, повишават жизнената ни енергия и сила, оставаме бодри и в добро настроение.

портокал, лавандула, хвойна, розмарин и ветивер – отнемат напрежението и болката в мускулите отмиват стреса и претоварването, чувстваме се бодри и в добро здраве.

 

Антицелулитен ексфолиант

  • кафе или утайка от кафе
  • мед
  • растително масло от пшеничен зародиш и жожоба (или друго пожелание)
  • няколко капки етерични масла от грейпфрут, лимонова трева, портокал, копър, пачули

Масажираме достатъчно дълго и след това престояваме така известно време, за да може маслата да попият добре в кожата. Кафето пуска кафяво-черно оцветяване, което лесно се отмива.

Този ексфолиант освен че се бори с целулита, оставя кожата ни мека и еластична и след това няма нужда да я мажем с кремове и лосиони.
Най-добре да приготвяме количество колкото за 2-3 пъти. Маслото от жожоба е естествен консервант, тъй че може да добавим малко от него ако искаме козметиката да трае по дълго време.

 

Благодарим на Мер от “Земя на заем” за споделянето на статията.
Още от Мер на www.zemianazaem.com