fbpx

Няколко начина да измием качествено плодовете и зеленчуците си

Храна - миене

Преди да направим свежи и хрупкави салати или ароматни смутита и сокове, добре е да измием и почистим хубаво плодовете и зеленчуците. По тях може да има остатъци от химикали от неорганично земеделие: хербициди, пестициди, листни изкуствени торове; може да са покрити с восък или да са приютили паразити, бактерии и техните ларви и яйца. Едно е сигурно – ние искаме да хапваме плодове и зеленчуци, освободени от целия този багаж. Ето как да направим това:

  • сол – потопете ги в силен воден разтвор на сол за десетина минути. Ако има живи организми по тях, то след тази процедура няма да са много живи. Това е много подходящо за зеленолисти зеленчуци като спанак, коприва, киселец, рукола, зелени подправки и други. Най-накрая изплакнете с чиста вода.
  • сода – разтворете 1 чаша сода в няколко литра вода и с нея измийте зарзавата.
  • гореща вода – за десетина секунди потопете плодовете и зеленчуците, освен най-крехките, в гореща вода, като последвате с измиване със студена вода. Това измиване е особено подходящо за плодове, покрити с восък.
  • лимонов сок – в няколко литра вода прибавете сока на 1-2 лимона. В получения разтвор накиснете за няколко минути плодовете и зеленчуците. Към лимоновата вода може да добавите и няколко лъжици сол за още по-добро измиване.
  • истински ябълков оцет – също както с лимоновия сок.

 

Ако искате да измиете наведнъж по-голямо количество плодове и зеленчуци, може да направите горните разтвори или в голям съд или директно в мивката – измийте я с био препарат или със сода, запушете я, напълнете я с вода и добавете лимонов сок, сол, сода или ябълков оцет. Накиснете вътре всичко за 10тина минути. Тръкнете всяко с ръце, ако има нужда, махнете запушалката и изплакнете с течаща вода. Така ще имате скърцащи от чистота и освежени плодове и зеленчуци.

 

Благодарим на Мер от “Земя на заем” за споделянето на статията.
Още от Мер на www.zemianazaem.com