fbpx

За здравословното хранене – интервю с Надя Петрова

За здравословното хранене - интервю с Надя Петрова

Добър ден, Надя!

Здравейте и благодаря за поканата да ви гостувам!

Моля запознай ни с основите на здравословното хранене?

Основите на здравословното хранене са няколко, като на първо място е произхода на храната. Тя трябва да бъде чиста, натурална и органична, до колкото е възможно. Следват избягване на добре познатите ни вредни храни, като бяло брашно, бяла захар, бяла трапезна сол и хидрогенирани мазнини. Пиене на достатъчно вода, за да може организма ни да функционира правилно. Ограничаване на животинските продукти, защото много хора прекаляват с тях. Разбира се, добавяне на повече жива, сурова храна към менюто ни и не на последно място голямо разнообразие от храни, за да си набавяме чрез тях всички необходими на организма ни ценни вещества.

Има ли разлика между здравословно и природосъобразно?

Според мен – не. Но тук много зависи кой какво разбира от двете. Напоследък има много теории на тема кое е здравословно, някои от тях си противоречат напълно, и от там идва и объркването за много хора.

Какъв е твоят път?

Моят път е да помагам на хората да правят разлика между здравословно и вредно според тяхното конкретно състояние. Да им помагам да намерят обратно баланса и да се чувстват добре в тялото си.

За кого е приложимо здравословното хранене?

За всички! И то не е просто пожелателно. Здравословното хранене е задължително, ако искаме да се чувстваме добре и да сме здрави.

Моля кажи ни няколко практически неща, с които всеки може да започне.

Най-лесното нещо – да изяжда винаги по една свежа зеленолистна салата преди основното си ядене. Да пие минимум 2 литра вода на ден. Да замени вредните храни с техните полезни първоизточници. Това е старта за всеки.

Как се прилага здравословното хранене при бременност?

По време на бременност нуждите на жената се променят и акцента трябва да бъде върху достатъчно количество протеин, качествени мазнини и храни богати на мастно разтворими витамини като А, Е, Д и К, както и фолиева киселина, биотин, холин и глицин с превес на качеството, не количеството.

Как родителите да прилагат здравословното хранене с децата?

Децата винаги правят това, което правят и родителите, така че тук най-важното нещо е личният пример. Ако родителите се хранят здравословно, то и децата ще ги последват. Няма как да очаквате от едно дете да яде салата всеки ден, ако вие самият не го правите…

Какво е здраве?

Здравето е състояние на баланс на организма. То включва правилно хранене, добра физическа активност и методи за разтоварване от ежедневния стрес. Много хора допускат грешката да се грижат само за 1-2 от аспектите на здравето и очакват резултати, които няма как да постигнат, ако не се погрижат и за трите едновременно.

Моля кажи ни няколко здравословни и вкусни ястия.

 

NP-mus

 

 

Рецепта за шоколадов мус от Надя Петрова може да видите тук >

 

 

 

 

крем супа от царевица

 

 

Рецепта за крем супа от царевица от Надя Петрова може да видите тук >

 

 

 

Каква е здравословната храна, от къде си набавяш продукти?

Старая се да си купувам основно органични храни и да си отглеждам сама. Имаме малка градина на 15 км от София и я използваме доста пълноценно за засаждане и отглеждане на плодове, зеленчуци, ядки и семена.

За какво мечтаеш, към какво се стремиш?

Да обучавам хората как да се грижат за себе си, за да постигнат баланс. Затова и миналата седмица стартирах система за консултации за хората живеещи извън София, повече подробности има тук – www.natureinsider.com

“Здравето е избор. Ние можем да променим начина по който се храним, чувстваме, живеем. Ние решаваме кое е най-доброто за нас.

Всяка една минута, ние правим избор… да бъдем здрави или да се храним безразсъдно, да се ядосваме за дребни неща или да намерим начин да се успокоим, да спортуваме или да седим пред телевизора, да живеем в красота или да се задоволим, с това което имаме, да бъдем балансирани или не.

Просто е.

И зависи от вас.”

 

За “Здрав живот” въпросите зададе: Калоян Гичев.