fbpx

Житната трева

Житена трева

Житната трева (Triticum aestivum) е невероятна  „супер храна”. Сокът от нея влива в организма вълна от витамини и минерали, които имат моментален ефект. Тя е един от най-богатите източници на витамини А, С, пълен спектър от витамини В – витамин В1, витаминВ2, витамин В6, витамин В9 (фолиева киселина), витамин В12, включително В17, който има положителен ефект върху елиминирането на раковите клетки. Съдържа калций, фосфор, мед,  магнезий, натрий и калий. Сокът от житна трева е много полезен за анемични хора, тъй като съдържа органично желязо, лесно усвоимо за организма.

Съдържа 92 от 102 микроелемента, които са установени в растенията. Пшеничените стръкове притежават 15 от 22 амино киселини, в това число 8-те енециални амино киселини.

Житната трева се използва за хлорофилна терапия. Като молекулярна структура хлорофила наподобява тази на хемоглобина, така житната трева повишава способността на кръвта да пренася кислород до всяка клетка на тялото. Това снабдяване с кислород от своя страна води до пречистване от токсични натрупвания, повишава активността на лимфния поток и помага за бързото зарастване на рани.

Съдейства за намаляване на кръвното налягане, като регулира кръвната захар.

Пречиства черния дроб. Освен по-разпространения метод за прочистване на черния дроб – два пъти в годината по пълнолуние с зехтин и лимон, съществува и друг – терапията с житната трева.  Той е  също толкова ефективен и дори има позитивната страна, че не е толкова агресивен.

Поради фактът, че стимулира имунната система, богата е на минерали, витамини, микроелементи и ензими, житната трева има ефект и при косопад и посивяване на косата.

Влиянието и върху стомашно-чревния тракт също е благотворно.

Сокът от житна трева действа като силно пречистващо  средство и поради това може да се почувства световъртеж, замайване, гадене. Това е напълно нормална реакция, която индикира освобождаването на токсини. Терапията с житна трева трябва да започне с прием на малки количества – 25-30 грама първата седмица, сутрин на гладно до половин час преди хранене. Постепенно дозата може да се увеличи до две х 30 грама, а при лечение на по-сериозни заболявания до три или четири, като този режим се съобразява с диета и специфики на организма.

За пълноценно усвояване на витамините и минералите  сокът трябва да се консумира веднага след изстискване.

 

 

Метод за покълване на житна трева у дома

Половин или едни килограм пшеница за покълване се накисва във вода за 24 часа. След това се разпределя в буркани, купи или други съдове, които са удобни за плакнене. Семената трябва да се плакнат по два пъти на ден, трябва да се отцеждат добре и да бъдат на стайна температура или дори на по-топло място. Това трябва да се прави в продължение на два дни докато не започнете да виждате кълновете.

Следващата стъпка е да намерите подходящи съдове за засаждане на пшеницата. Най-добре е да са по-плоски тавички или други съдове, които се продават в магазините за цветя или градинските центрове, но можете да използвате и обикновени саксии за цветя.  Разстилате един слой пръст / най-добре е пръстта да е от място, за което сте сигурни, че почвата не е замърсена и има добро качество/, не използвайте смеските, които се продават в цветарските магазини, защото в тях има  и химическа тор, която по-късно преминава в кълновете. Разстелете тънък около едни пръст слой почва и отгоре изсипете съдържанието на едни буркан или съд със покълнали семена. Те трябва напълно да покрият пръстта, като образуват плътен слой. Притиснете леко с длани семената, без да натискате прекалено. Завийте ги с вестник, картон или плат и ги поставете на топло място. Трябва да се поливат два пъти на ден. След като пораснат  3-4 см и пожълтеят ги открийте, за да имат достъп до светлина. Поливайте два пъти на ден. До 5-6 дни ще имате готова за изстискване пшеница.

По отношение на метода на изстискване най-добре е да си закупите машинка, предвидена за изстискване на житна трева, защото при извличането на сока с нея има най-малко окисляване. Друг вариант е да се блиндира или да използвате стандартна сокоизстисквачка, ако имате такава.

 

 

Анна-Александра Богдева