fbpx

Моят опит с витамин B12 – от Калоян Гичев (допълнена)

b12

Витамин B12 е нещо, за което се говори често в темите за здравословното хранене. Ще ви разкажа за моите опитности в тази област. Как се е променяло храненето ми през годините, какво са показали изследванията на B12 и при какви условия. Всичко това се е случило при мен и то важи за този случай. Съвсем вероятно е при други хора да бъде по различен начин и все пак всички разлики и цялото многообразие върви по законите на природата.

Още от малък мисля, че се храня добре. Връщайки се мислено във времето си спомням, че пърженето се избягваше, солта беше ограничена или липсваше. Месото далеч не е било ежедневие, а точно обратното. Ежедневие бяха салатите, тараторите, домашните яхнии, постните ястия, плодовете и всички дарове на природата. Не мога да си спомня за нещо от зеленчуците, плодовете и ядките, което да не съм харесвал като малък. На Жеравна и на Пъдарево (двете ми села) можех да се радвам на Слънцето и на хубавата храна, на простора и на свободата. А в София – в нас се ядеше черен хляб, още когато, за да бъде набавен трябваше да се полагат повече усилия. Толкова много пъти е ставало въпрос като дойдат гости, защото имахме бял хляб за гости и солница за гости 🙂 Някои много се чудеха, защо ядяхме черен хляб. Тогава той не беше модерен, рекламиран, дори здравословен. Тогава имаше един черен или типов хляб, който едни болни хора (диабетиците) ядяха. Не беше нещо желано. Чудесно е, че това се промени и сега има много видове черен хляб.

Като цяло в детството и в ученическите години се храних добре. Разбира се, далеч по различно откакто смятам сега за правилно. Все пак този режим, който спазвах тогава, мисля, че би създавал повече проблеми, отколкото сегашният. Млечните продукти бяха твърде много, за да не окажат отрицателно въздействе върху тялото. Макар и да бяха истински.

Така навлизайки все повече в земния живот, някъде в края на гимназията, спрях да ям колбаси и всякакви неща правени от мляно месо, като просто ги пропусках. Така консумацията на месо се смали, докато в един светъл момент, някъде в началото на 2001 г., с брат ми станахме вегетарианци. Станахме без много да знаем. Тогава вегетарианци не знаех да познавам. Как го решихме – не помня много, беше свързано с монасите в манастирите на изток и заниманията на брат ми с айкидо. По негови спомени сме си били сложили някакъв срок от няколко месеца за опит. А след това не сме отбелязали края му, а просто сме продължили и така до сега – 12 години по-късно.

Може би някъде 2004 година спрях да ям млечни продукти, включително и кисело мляко, което също е мляко. Тогава за около 12 месеца преминах и на суровоядство. След това, отново започнах да ям термично обработена храна, като все пак суровата храна имаше голям превес. И така до днес (пролетта на 2013) – 12 години вегетарианство, от които повече от 7 веганство и общо 2-3 суровоядство.

Като цяло се храня с доста кълнове, ядки, все повече домашно отгледани плодове и зеленчуци, някои от които биодинамично. Не съм очаквал да имам някакъв проблем с липси на нещо. Вярвал съм, че от каквото имам нужда си го набавям с тези чудни дарове на природата, които използвам за храна.

Спомням си някъде около 2010 г. за пръв път участвах в разговор за витамин B12. Разговорът свърши бързо, защото установихме, че бирената мая, която пия съдържа витамин B12 и за това не може да се знае дали имам липси, понеже ако, вероятно от нея си го набавям. Така минаха още няколко години до есента на 2012 г. когато реших да отида на изследвания. Тук с изследванията е цяла история как и защо, но един ден отидох и изследвах много неща, между които и B12.

След обяд имаше вече резултати. Всичко останало беше в норма, освен B12. Нивото му беше 58.92 pmol/l, а нормата: 141 – 489. Следователно бях доста под долната граница. Паралелно се образовах все повече по темата. Последната година бях ходил много по планини, бях работил в градината и ядях от там чисти, плодове и зеленчуци. Хранех се много кълнове, пиех бирена мая, спирулина, пчелен прашец… При тези резултати помислих, почетох и реших, че ще пия таблетки. Четох, че подобни таблетки на тези, които ще пия – средносрочно са ефективни колкото и инжекциите. Не бързах, нямах оплаквания, помислих, че мога да направя този опит и през идващата пролет да направя отново изследвания. Все пак знаех, че есенното изследване си има своите особености, есенно време черния дроб е по-слаб и това е свързано и с витамин B12.

Търпеливо си състваих план, купих си таблетки витамин B12 (cyanocobalamin 1000ug на Solgar), бирена мая, спирулина, хлорела, пчелен прашец и някои други подсилващи храни и добавки. Още от лятото ядях всеки ден поне по една лъжица жито (лимец). От ноември до сега изкарах няколко житни режима, изпих добавките и при последното ми ходене до София – в същата лаборатория и при същите условия си направих изследване само на B12. Този път резултатът беше 251.90 pmol/l. Това от гледна точка на резултатите беше добре. Спазил съм всички предписания за изследване на гладно и за неприемане на талетки B12, минимум 10 дни преди изследване, направих го 14 дни след като спрях приема.

Говорейки с приятели, които са се изследвали, стигаме до извода, че проблемът с B12 далеч не е само при веганите, а и при вегетарианците.

Планирам след няколко месеца отново да направя изследване, но може да дам и повече време за това.

В мен остават въпросите – каква е духовната и физическата причина за липсата на B12. На какво в духовния свят отговаря витамин B12? За какво говори увеличаването на нивото му? И ред подобни въпроси, за които все още не съм срещнал отговор, но вярвам, че би могло да се достигне до такова познание – да се знаят все по-дълбоко причините за събитията във физическия свят. Не си представям човек като една минерална машина – слагаш нещо и механично се слуват ред процеси. Човешкият организъм е сложно устроен и опростяването на представите не мисля, че води до повече познание. Кои са тези сили, които формират B12, който пък е свързан с нервната система… Това са въпроси, които се радвам и съм благодарен, че мога да си задам.

В изминалите няколко месеца, животът ми се промени, а с него и нивата на витамин B12 в кръвта. Вече не живея в София, а в Жеравна. Вечер виждам звездите, слушам песните на птиченцата, радвам се на цветята, на росата, на лъчите. Може би това също да има значение за B12 или ако не пряко, то поне косвено чрез цялостната жизненост в тялото, състоянието на ума и на сърцето.

Божието благословение да изпълни всички сърца 🙂

“Божията Любов носи изобилния и пълен живот.”

 

За витамин B12, в сайта на “Здрав живот” може да прочетете следните статии:

 

 

Допълнение към април 2014 г.:

И така накратко:

Първо изследване – 5 ноември 2012 г.: 58.92 pmol (нормата: 141 – 489)

Приемах няколко месеца таблетки с B12. След това прекъснах за 20 дни и последва второ изследване.

Второ изследване – 3 април 2013 г. : 251.90 pmol/l  (нормата: 141 – 489)

Продължих да приемам  таблетки B12 до началото на есента, но вече не толкова редовно.

Трето изследване – 14 февруари 2014 г.: 173.80 pmol/l  (нормата: 141 – 489)

След това направих един кратък курс като приемах около месец B12, този път вместо cyanocobalamin взех methylcobalamin, който се смята за по-усвоим и ефективен.

 

Текущи изводи:

Приемането на витамин B12 на таблетки се оказва ефикасно за повишаване на количеството в организма ми и е метод за набавяне на витамин Б12. Дори изследването, което беше близо 5 месеца след спирането – показва стойности в границите. За сега ще правя може би по два курса годишно за прием на Б12. След повече време, може би, ще пристъпя отново към изследване.

 

Витамин Б12 (B12) - метилкобаламин на Jarrow Formula

 


Витамин Б12 може да поръчате от магазина на Здрав живот >>

 

 

Калоян Гичев, обновена: април 2014