fbpx

Първата пермакултурна градина в Асеновград

Пилотен проект, представляващ съдружие между мен и съседа чичо Кольо. Трансформация на методи, технологии и философия само за 15 мин. Отне само толкова, понеже чичо Кольо се оказа възприемчив младеж, чиято възраст не установих правилно – той не е на 75 г., както си мислех, а на 85 (!) и е пълен с енергия!!! (Моля, чете допълнителната информация към всяка снимка).

001

Чичо Кольо – този свеж младеж, имал късмета да прекара 85 лета до тук в този си живот – как да не му завиди човек! Такъв ентусиаст – голяма радост е да се работи с него! Постоянно повтаря, че му трябва слама, за да мулчираме целия двор 🙂

 

002

Ето от какво започнахме – стандартната гледка, най-широко разпространеният начин за обработка на земята по настоящем.

 

003

Постепенно сламата “плъзва” из градината…

 

004

🙂

 

005

 

006

Чичо Кольо питаше за оборска тор, а аз само това чаках – днес натоварих още 10 чувала и забърках една невероятна смес с прясна оборска, дървени трици и почва. След месец ще пусна калифорнийците вътре – да се радват, милите.

 

007

008

009

010

011

012

По едно време предложих на чичо Кольо да помисли дали иска да сложим трици на пътеките, а той без много да се двоуми хвана чувала и започна да разстила.

 

013

Градинката придобива вид, който радва нещо в мен – нещо много дълбоко в мен знае, чувства, че това е начинът, по който ще запазим почвата жива, ще я направим благоприятно място за живот. Много е хубаво!!!

 

Тодор Ташев