fbpx

Органично vs. биодинамично

билки в хаванче

Биологичното и биодинамичното земеделие (organic vs. biodynamic) са много сходни, тъй като и при двете отглеждането е без химикали и ГМО. Но все пак биодинамичното земеделие е с една крачка напред. То е холистична практика, където всичко живее в една обща система и която е взаимно свързана – животни, растения, слънчева система. Биодинамичните практики създават по-здрави растения и чрез възстановяване на земята и увеличаване на жизнеността на растения, почва и добитък.

Методът на биодинамичното земеделие оживява почвата чрез човешката грижа и внимателно изследване на ритмите в природата. Основните разлики между биологичното и биодинамичното земеделие е, че последното използва различни закони, които дават жизненост на растенията, почвата или добитъка, докато традиционното земеделие обикновено влошава почвата.

Биодинамичното земеделие също използва специфично подготвени препарати, направени от минерали и билки – подобни на тези в хомеопатията. Тези препарати се използват, за да усилят натуралното наторяване, използвано в нивите и да увеличат усвояването на слънчевата енергия в растението.

Биодинамичното земеделие включва и влиянието на звездите. Рудолф Щайнер, откривателят на биодинамичното земеделие вярва, че както луната засяга приливите и отливите, така и влияе на растежните фази на насъжденията. Цялостният звезден календар чертае движението на луната и други планети, които градинарите и фермерите следват. За пример – цветовете от невен на Weleda и Dr. Haushka се прибират рано сутрин, когато енергията на растенията е най-интензивна и жизнена.

Чрез прекомерното третиране на почвата, растенията губят своите полезни свойства, минерали и витамини. Биодинамиката създава растения, които са по-жизнени и хранителни. Когато ние се храним с тези растения, тази жизненост подхранва нашите клетки отвътре, а когато е в случай на грижа за кожата – ние нанасяме същата тази жизненост върху себе си. Здравето на кожата започва в градината с растителните съставки. Чрез тази козметика ние си осигуряваме здраве и предпазваме кожата си и околната среда.

 

Източник: www.kukuriak.com