fbpx

Акнето и млечните продукти

mlyako-i-akne

Има една стара поговорка, която гласи „ти си това, което ядеш”. Някои биха се възпротивили, други биха казали „може би”. Напоследък прочетох доста материали, относно директното влияние на някои храни върху състоянието на кожата. Да, в това има смисъл, но дали наистина е вярно?

Много дерматолози, привърженици на традиционната медицина биха казали, че храната не влияе директно на вашата кожа, освен разбира се, ако не размажете храната по лицето си. Обаче, младотото поколение дерматолози са склонни да признаят възможността някой храни да предизвикват акне и дори розацея.

За да разберем, дали храната влияе на акнето, трябва първо да се запитаме-как се образува акнето? Според www.scientificamerican.com, акнето се образува, от свръх секреция на мастните жлези. По принцип в кожата има мастните жлези, които са свързани чрез каналчета и отделят мастен секрет, който поддържа кожата здрава и мека, но когато отделянето на мастен секрет стане хипер активно, каналчетата се запушват и се създава благоприятна среда за развитието на различни бактерии. Като отговор на имунната система, мястото се възпалява и смущаващо почервенява. Добре….значи при мастните жлези започва хипер функция и те произвеждат мастен секрет, който запушва порите ни и предизвиква противно акне-страхотно. Но какво кара мастните жлези да бъдат хипер активни? Причината е едно малко нещо, наречено тестостерон. Тестостеронът е отговорен за функцията на мастните жлези. Когато момичетата достигнат до периода на първия си менструален цикъл и пубертета, сред множеството бушуващи хормони в телата им, има и тестостерон. За момчетата, концентрацията на тестостерон, очевидно е по-висока, поради тази причина момчетата в пубертета имат по-остро акне, което обикновено се разпростира по целите им тела

Добре, значи тестостеронът е хормонът в нашето тяло, който предизвиква свръх секрецията на мастните жлези, което от своя страна причинява възпаление на кожата и акне, но какво общо има всичко това с видовете храна, която приемаме? Оказва се, че храната, която консумираме оказва влияние на хормоните! Дерматлогът Уилиам Денби събирал данни за диетата на своите пациента в продължение на седем години, с цел установяването на връзка между храненето и раздразненията по кожата. Денби твърди, че през годините станало очевидно, по-острото акне на хората, които консумират млечни продукти. Има и други изследвания с подобни резултати, които обвързват акнето с консумацията на млечни изделия. Денби съветва всички онези, които биват измъчвани от червени пъпки да спрат млечните продукти за шест месеца. Един от неговите пациенти- 61-годишен син на производител на сладолед, който цял живот имал проблем с акне, най-накрая се отказал от пристрастеността си към млечните продукти и изцяло се освободил от акнето. Според Денби, млякото от бременна крава съдържа 5 определени хормона, които мастните жлези могат да превърнат в дихидротестостерон, най-силната форма на тестостерона. Въпреки че, няма изследвания, които да доказват директното влияние на консумацията на млечни изделия върху акнето, последните проучвания намекват идеята, че храната, която поглъщаме индиректно влияе на състоянието на кожата и хормоналния баланс в организма.

Ако ви мъчи акне, послушайте съвета на Денби. Изключете млечните продукти от диетата си само за шест месеца и вижте как ще реагира кожата ви. Може дори да откриете, че спиранто на млечните изделия има и други преимущества освен чистата и здрава кожа. Споделете вашето мнение за млечните продукти и дали те причиняват обриви по кожата ви?

 

Източник: www.kukuriak.com