fbpx

По-вкусни храни чрез Природно земеделие

син домат

Необикновеният вкус на храната, произведена чрез Природното земеделие, заслужава специално внимание. Предполагам, че много малко хора в Япония познават истинския вкус на зеленчуците, защото много малко култури в тази страна се отглеждат без изкуствено наторяване.

Зеленчуците, отгледани с изкуствени торове, не притежават присъщите им аромат и вкус. Не познавам някой, който веднъж опитал семена или зеленчуци, произведени по естествен път, да желае отново да се храни с торени. Зеленчуците, които са поели естествени хранителни елементи, развиват свой собствен неповторим вкус. Те са нежни, имат привлекателни цветове, а техният изкушаващ аромат стимулира апетита.

Отказът от изкуствени торове води не само до по-добър вкус на реколтата, но и до по-доброто й качество. Естествено отгледаните цветя имат по-големи и по-ярки цветове и остават свежи в букетите за по-дълго време. Според моите наблюдения вкусът и качеството се подобряват, защото не използваме торове, които по-скоро увеличават растежа на растенията, отколкото цъфтежа и завръзването. Естествено отгледаните растения са по-ниски, но са отлични като качество. Торените растения от друга страна растат високи и имат повече листна маса. Големите листа хвърлят по-дебела сянка, която забавя растежа на култури като боба.

Ненавременното окапване на цветовете намалява образуването на плодове. В случая на соята естествено отгледаната култура ще даде два пъти по-голяма реколта отколкото торената, при това с отличен вкус. Някои от оплакванията, които съм слушал идват от производителите на картофи, които негодуват от слаби реколти или от твърде малък размер на плода. Някои твърдят, че причината за това са лоши семена, киселинна почва или засаждане в неподходящо време.

Естествено всяка от тези причини може да бъде фактор, но по мое мнение, ако картофите се отглеждат по принципите на Природното земеделие, те ще бъдат особено бели и вкусни. Освен това ще имат плътна структура и ще бъдат толкова вкусни, че биха могли да бъдат сбъркани с друг зеленчук.

Това важи и за другите зеленчуци. Сладки картофи, отгледани на добре проветриви, слънчеви, високи ниви, са необикновено големи и вкусни. Репички, гледани по естествен път, са големи, чисто бели и тумбести с невероятен вкус. Но аз бих препоръчал Природното земеделие особено на тези, които произвеждат патладжан. Отгледани чрез този метод патладжаните имат нежни обвивки, красив цвят и апетитен аромат. Моето семейство отказва да яде патладжани, гледани по друг начин.

 

Мокичи Окада