fbpx

Къщата с бамбука

чичо Митко и леля Мария

Биодинамично земеделие – философският начин на промяна

Преди 50 години германката Мария Тун започва наблюдения върху въздействието на звездните констелации в момента на сеене и обработка на почвата. Тя забелязва, че силите, които идват от Луната, преминавайки през 12-те зодиакални съзвездия в зависимост от това пред кое съзвездие се намира тя, стимулират растежа на различните органи на растението, а именно на корен, лист, цвят или семена, а определени констелации като лунни и слънчеви затъмнения са неблагоприятни за растежа на растенията. На базата на своя опит тя съставя календар, който показва на земеделските стопани кога и как да засаждат и прибират своята продукция, за да получат най-добра реколта. Сред най-ревностните привърженици на тази система за биодинамично земеделие са бившите начални учители от Бачково Мария и Димитър Стоянови.

 

Златото на фермера

Нашата ферма се намира между Асеновград и Бачково, в местността Луковица. Отглеждаме лозе, овощни дървета и зеленчуци. Това е една малка семейна ферма (3 дка), но ако има хиляди такива, страната ни ще има голям успех. Страни като Турция, Словакия и Словения ни изпревариха значително, а когато ние стартирахме тази дейност, те нямаха нито една такава ферма. В момента Турция наводни пазара със стотици тонове биологични череши, а ние с един много добър институт в миналото изостанахме и за нашите череши няма почти никакъв пазар. А специализирани градини само за череши биха се развивали с огромен успех в Кюстендилския район например, има и сериозен научен опит в тази област.

Бамбукът и гинко билобата са символите на нашата къща. Отглеждаме ги от 15 години. Гинко билобата е най-старото дърво в света. Ботаниците твърдят, че има дървета в Япония, Китай и Монголия, които са на над 5000 години. От листата на това дърво ние правим алкохолен извлек, който подпомага имунната система. Когато листата започнат леко да жълтеят, се берат, слагат се в буркани, заливат се с домашна ракия, прецеждат се и от тази течност се пие по една супена лъжица сутрин на гладно. По сведения на ботаниците бамбукът стига до 3 метра, но при нас вече има 6-метрови пръти. Преди години от ботаническата градина на аграрния институт в Монпелие взех едно съвсем малко коренче бамбук. Той обича заблатени места, слънце и много вода. Сам се разсажда, агресивен е. Коренът му е като стомана, придвижва се към влагата, страни от другите растения. И така той постепенно превзе и нашата градина. А когато регистрирахме къщата по Закона за туризма и поискаха име, решихме нашето да е Къщата с бамбука.

Във фермата отглеждаме почти всички видове зеленчуци, с изключение на тези, които изискват много богата почва. В този район почвата е песъчлива, по-подходяща е за отглеждане на лозя. Ние използваме „златото на фермера” – т. нар. компост. Това са отлежали биологични отпадъци, смесени с оборски тор. Първата информация за биодинамично земеделие получихме от един агроекологичен център, изграден в началото на 80-те години в бившия селскостопански институт (ВСИ) в Пловдив. Ръководеше го проф. д-р Стойчо Каров, пионерът на биоземеделието в България. Все още работим с него и когато участваме на семинари в различни областни центрове, той говори по научните проблеми, а ние с Мария правим презентация на своята ферма. Искаме да покажем, че и обикновени хора като нас, без висше биологично образование, могат да се занимават с подобна дейност.

 

Чиста земя

Практиката показва, че няма друга човешка дейност, която така да щади земята, както биоземеделието. Голяма част от болестите, особено сред младото поколение, се дължат на нечистата, на отровената храна. В динамичните биостопанства не се говори за количество, за добив от декар, за големина на плода. Ако се тръгне с комерсиална цел, няма да бъдат постигнати добри резултати. Трябва да се приеме философията, че човек е част от природата и трябва да се пригоди, а не да властва над растителните и животинските видове, да живее по нейните закони. Това ние със съпругата ми вече сме го разбрали. Животът е в качествената храна, в чистата земя, в чистата вода, в чистия въздух, а биоземеделието се съобразява с това. То запазва и умножава биоразнообразието. На тези три декара, които ние обработваме, 65 вида растения живеят задружно, заедно. Има една наука, алелопатия (растение помага на растение). Наскоро открих подобна литература за отглеждане на лози. Един австрийски лозар – Линдс Мозер, проучил 165 вида растения, диви и културни, и как те могат да живеят в близост до неговото лозе. И открил, че голяма част от тях са полезни, подпомагат, увеличават добива, предпазват се взаимно от измръзване, а други нанасят вреди, потискат развитието на лозата и така тя остава без никакви защитни сили. Ние обработваме земята на лехи, за да не се стъпва там, където е засадено растението. Професор Фокин е открил тази система. Имаме опит и при съчетаното отглеждане на моркови с лук и ягоди и на моркови с чесън и ягоди. Резултатът е забележителен. Между редовете на ягодите се сади лук или чесън. Така растенията взаимно се защитават, предпазват се от вредители. Така нашата намеса е минимална, а добавянето на химически препарати за растителна защита – излишно. В миналото ябълковите насаждения се пръскаха от 17 до 25 пъти годишно. А това е отрова, която се натрупва и в земята, и в дърветата, и в листата, и в плодовете. Каквото и да се говори, не може да се докаже, че тези вещества с времето се разграждат.

 

Анализирай това!

За да бъде регистрирана една ферма като биологична, има двегодишен период на конверсия. Анализират се земята, листата, плодовете. Ако фермата отговаря на изискванията, получава сертификат. Човек трябва да свикне с този начин на живот. Да не криволичи, да не се опитва да скрие истината, да излъже. Има и още нещо много важно, което е свързано с Космоса. Прилагането на космическите ритми при работата в градината. Има един термин, т. нар. точно време. Идеята е да се намери точното време за работа в градината, което да съвпадне с космическите ритми. Доказано е, че импулсите от Космоса не идват директно до Земята. Те стигат до Луната и тя ги препраща. На кореноплодните растения влияят земните съзвездия, на листните – водните, на плодните – огнените, а на цветните – въздушните. В периода, когато Луната се намира пред съзвездието, което излъчва импулс, който подпомага, стимулира развитието на растението, тогава трябва да се работи в този участък. Началото на тази наука е поставено в селскостопанския курс на Рудолф Щайнер. Там той говори за борбата с вредителите и казва, че това не са плевели, а съпътстващи растения, защото в природата нищо не е създадено случайно. И те пречат тогава, когато започнат да надделяват над останалите, да ги подтискат. И има начини за борба с тях, без химически препарати. Трябва да се променят подходът, начинът на мислене.

 

Източник: www.zahorata.com