fbpx

Детокс на дебелото черво

детокс на дебелото черво

Здравето ви е директно свързано със здравето на дебелото черво. Едни от най-често срещаните проблеми са констипацията и диарията. Причините са токсините от това което ядем, пием, дишаме и козметиката, която използваме. Тези отрови причиняват много здравословни проблеми като хронична умора, преждевременно стареене, кожни проблеми, депресия, нисък имунитет, диабет, сърдечни, бъбречни и чернодробни болести и рак. Ето затова е толкова важен детокса на дебелото черво. А още повече когато решите да пречистите организма си и да минете на хранителен режим с повече сурова храна. Тогава тялото започва да отделя голямо количество токсини, които предизвикват нежелани реакции като подуване на корема, отделяне на газове, акне, главоболие и т.н.

Ето и положителните ефекти от детокса на дебелото черво:

 • елиминиране на констипацията или диарията:
 • намаляне на теглото, вследствие на отделяне на голямо количество токсини;
 • намален риск от рак на дебелото черво;
 • засилване на имунитета;
 • по-чиста кожа;
 • увеличени енергийни нива;
 • по-добро усвояване на витамините и минералите от храната;
 • по-добро здраве.

Има няколко начина за детокс на дебелото черво:

 • чрез хидроколон терапия – тази процедура се извършва от специалисти, но е скъпа, около 100лв. Ето линк с пълно описание.
 • чрез билкови продукти – има различни фирми, които предлагат билкови програми за пречистване на дебелото черво за определен период от време, но те също са скъпички и не винаги ефективни.
 • чрез изпиване на голямо количество солена вода – тази процедура може да се направи в домашни условия, напълно безплатна е и най-важното много ефективна. Аз я правя един път в месеца и съм поразена от ефекта й. Изчиства целия храносмилателен тракт и убива вредните бактерии, паразити и гъбички. За съжаление солената вода измива и полезната микрофлора, затова препоръчвам използване на пробиотик за известно време или включване на пробиотични храни като кисело зеле или ядково кисело мляко или сирене. Ето линк с пълно описание на процедурата. Аз използвам 3 литра изворна вода, затоплям я леко на котлона и разтварям 6 ч.л морска сол. Изпивам водата на части като правя и упражненията. Захранвам се с 2 банана, по-късно през деня консумирам и други плодове, сурови ядки, салати, сурови крекери или препечен пълнозърнест хляб. Аз лично нямам проблеми със стомаха, но на вас ви препоръчвам да не експериментирате и да се захраните по описания начин.

Поддържайте чистотата на вашето дебело черво като се придържате към дневен хранителен режим с поне 80% сурови плодове, зеленчуци, семена и ядки.

Предупреждение: Консултирайте се с вашия личен лекар преди да предприемете детокс на дебелото черво!

 

Благодарим на Деси за споделянето на статията. Блогът на Деси Пеева – www.desilifestyle.net