fbpx

За недоволството и за доволството

сърце на път в Рила

Българският език е една прекрасна школа 🙂 Школа водеща към добро и разум. В думите са скрити благи семенца, от които никнат благи добрини.

Думата доволен е една такава дума, която носи смисъл до-волен, до нещата които волим, до нещата, които обичаме. Защото волята може да се разглежда не само като упорство, а като привличане, като любов. Когато имам воля за нещо това най-често е защото съм привлечен от това, защото съм обикнал това, към което се стремя. А упорството може би е една от дрехите на волята. Воля е да обичам, да любя. И когато съм в любовта или устремен към нея, тогава всичко е лесно. Има безброй много примери, в които проявяваме воля – изкачването на планина – когато обичаме планината и природата, усилието е приятно и тогава имаме воля, защото любим. Да се качиш на дърво и да вкусиш плодове също е воля. Да услужиш на някого полагайки усилия също е воля. Да правиш добро също е воля. Воля е защото обичаме. Иначе без любовта би било изтезание, мъчение, упорство.

Воля е да обичаме. А до-волството е да сме до нещата, които обичаме. В този смисъл не-до-волството е да не сме до нещата, които обичаме. Това също е прекрасно състояние, защото осъзнавайки го, ние пожелаваме да станем доволни, да влезем в любовта. А какво по-чудесно от този импулс! Той може да бъде проявен по пъстър и разнообразен начин. Един път по един, друг път по друг начин – различни форми за проява на любовта и не е формата същественото. Разбира се, формата е чудесно да я усъвършенстваме и правим все по-красива в едно със съдържанието.

От недоволството към доволството, от отдалечеността от нещата, които любим, до близостта с тях имаме множество пътища. Път е да тръгнем и да се приближаваме. Така с всяка крачка ще сме по-доволни и ще разкриваме любовта. Друг метод (от гръцки метод означава път) е това да започнем да обичаме там където сме. Да станем веднага доволни да превърнем недоволството в доволството. Всичко, което ни е необходимо за това е любов. Ние да излъчим любов, любов и благодарност. Пътищата както са много, така е и само един – пътят на любовта. Води ни, Господи, в Твоя път на Любовта.

Доволен ден, приятели! Доволни да са всички!

„Да бъде волята твоя както на Небето, така и на земята“ – да бъде любовта както в нас, така и около нас.

 

Господнята молитва

Отче наш, Който Си на Небесата, да се свети Името Твое, да дойде Царството Твое, да бъде Волята Твоя, както на Небето, така и на Земята.

Хляба наш насъщний, дай го нам днес и прости ни дълговете наши, както и ние прощаваме на нашите длъжници.

Не ни въвеждай в изкушение, но избави нас от лукаваго, защото е Твое Царството и Силата, и Славата завинаги.

Амин.

 

 

Любовната молитва

Любов, която си в нашите души, прояви се да те приемаме, да ни изпълваш и да те живеем.

Дарявай ни благите си плодове и заличавай миговете, в които не те носим. Изпълвай ни винаги, защото ти си всичко.

Любовта иде

 

Калоян Гичев, 24 май 2013 г., София.

Снимка: 19 август 2006 г. Рила, около връх Мусала.