fbpx

От Емине до Велека през 20 български планини

 

„Ако не щадим природата, тя ще се обърне срещу нас”, обяснява мотивите за своя уникален пешеходен еко проект заклетият планинар, дипломиран маркетолог и хорист в Държавна опера Варна Валентин Грандев.

 

Идеята

Идеята на еко проекта „Пеш от Емине до Велека през 20 български планини” е да се оповестят пред обществото някои трайни тенденции в замърсяването на природата от туристите и произтичащата от това заплаха за горските екосистеми. За целта ще обиколя за 60 дни 20 български планини, като измина пеш разстоянието от нос Емине до устието на река Велека. Ще се храня с дарове от природата и ще бивакувам при спартански условия, без да оставя никакви следи след себе си. С този пръв по рода си пешеходен поход за България искам да заостря общественото внимание върху последиците от замърсяването на околната среда и да кажа на всички, че ако не щадим природата, тя ще се обърне срещу нас.

 

Предисторията

Занимавам се с планинарство от 22 години, през миналата година покорих върховете Ботев, Мальовица, Орелек, Кралев двор и още много други, така че мога да си позволя някои експерименти. Семейството ми също ме подкрепя. Заедно ходихме в Средна гора, Стара планина, Рила, Родопа и Пирин. Освен удивителната красота, която ни привлича из планините, все по-често откриваме, че вече са замърсени и най-затънтените места. И то места, посещавани само от любители на природата като мен. Това е голям проблем, но той ми изглежда по-лесно разрешим, в сравнение например с борбата срещу „дървената мафия“ или бракониерството, затова и реших да се заема с разгласяването му.

 

Маршрутът

Маршрутът на еко похода „Пеш от Емине до Велека през 20 български планини” започва от нос Емине, продължава по билото на Стара планина, Средна гора, Лозенска планина, Плана, Витоша, Люлин, Черна гора, Земенска планина, Лисец, Осогово, Влахина, Малашевска планина, Огражден, Беласица, Славянка, Пирин, Рила, Родопа, Сакар и Странджа, докато стигне до устието на р. Велека или р. Ропотамо.

Времетраенето на пешеходния поход ще варира между 60-80 дни, в зависимост от метеорологичните условия. Предвижда се началото да бъде около лятното слънцестоене или максимум седмица по-късно в края на юни.
Досега никой в България не е преминал по този начин подобен маршрут, така че става дума за пионерско начинание. Искам да покажа как може да се пребивава в планината за дълго време без да се остави следа и без да се замърсява природата. В името на тази идея, с дългия си и екологично съобразен престой в планината ще дам личен пример за внимание и грижа към околната среда, а оттам и към самите нас. Трябва да разберем, преди да е станало късно, че щадим ли природата, щадим самите себе си.

 

Какво ще направя:

– ще бивакувам (хижите не покриват целия маршрут), без да окопавам палатка;
– ще паля огън изключително рядко и само при нужда – да се изсуша или да опека гъби;
– ще пия само изворна вода – потреблението на алкохол и безалкохолни напитки в планината води до увеличаване на изхвърляния там амбалаж;
– в менюто ми ще преобладават неконсервирани храни; като вегетарианец имам по-малък въглероден отпечатък, но в планината съществува и проблемът с опаковките, така че ще използвам само храни, чиято опаковка мога да нося до място за сметосъбиране; възнамерявам да се храня основно с ядки, лимец, много пресни плодове и билки, които са в изобилие през този сезон.

 

Покана за подкрепа

Отправям покана за подкрепа към природозащитни и туристически организации, институции, фирми, медии или отделни журналисти и приятели на природата. Ако смятате каузата за важна, ще бъда благодарен да подкрепите моя поход „Пеш от Емине до Велека през 20 български планини”.

Някои идеи за партньори. Походът би могъл да се заснеме, така че да се превърне в документална телевизионна поредица, която многократно да излъчва своите автенични и лично преживени SOS послания. Това ще бъдат послания за защита на природата от човека, за опасностите, които крие неговото неразумно поведение, в същото време за хилядите възможности да опознаваш и да се радваш на природата, без да замърсяваш околната среда, за различните характери на българските планини, за красотата, тайните и богатствата им.

Представям си също, че бих могъл в определени часове да се включвам в радиото, така че чрез разговор с водещия на програмата да приобщя към похода слушателите, да ги накарам да станат част от него, да почувстват тръпката пеш да пътешестваш из родните планини. Ще се радвам, ако медии и предавания, които се занимат с подобна тематика, застанат зад мен, като партньори. Техните отличителни знаци биха могли да присъстват в моята екипировка, в оборудването ми или по някакъв друг начин.

 

За мен

Няколко думи и за мен. Любовта към природата датира от ранното ми детство, когато в малкото градче, в което живеех, игрите ни водеха в гората. Убеден съм, че любовта към природата не се различава от любовта към човек. Когато обичаш някого, се стараеш да опознаеш всяка частица от същността му. Така обичам и аз природата. Въпреки че знам много за растенията и животните, не спирам да ги изучавам. Скалите, почвите и вятърът също ме информират за полезни и интересни неща. Щастлив съм, че съпругата и синът ми също изповядват моето отношение към околния свят. Ние водим здравословен начин на живот и се отнасяме с чувство за отговорност към средата, която ни заобикаля. За съжаление любовта на много хора към природата прилича на платената любов. Те си доставят удоволствието, без да се интересуват от последствията. Може би моят поход поход „Пеш от Емине до Велека през 20 български планини” ще събуди в някои от тях самокритичност и ще ги накара да променят поведението си, а личният ми пример ще ги научи как да щадят природата. Лесно е, трябва само да решиш да го направиш. Освен това е и интересно.

Замислям пътепис за приключението „Пеш от Емине до Велека през 20 български планини”, в който наред с изключителните красоти и разнообразието на пейзажа в нашите планини, ще разкажа за грешките, които туристите допускат, за вредите, които нанасят, както и за произтичащите от всичко това поуки. Вече съм oписал няколко истории, които дълбоко са ме впечатлили при предишни мои пътувания по маршрута.

 

Пътешествайте с мен!

Пеш от  Емине до Велека през 20 български планини

 

Ваш Валентин Грандев

Очаквам с нетърпение обаждания на съмишленици на телефон 0888 25 30 57 и на E-mail: vgrandev@gmail.com

Варна, 15 май 2013 г.