fbpx

Семинар “Здравословно хранене” 2013 – галерия

DSC_8122

Стефи Божилова:

БлагоДаря за този светъл светъл ден!!!
Благодаря на всички лектори, които приеха да участват и да споделят Себе си и Благодаря на всички гости, които ни се довериха и прекараха с нас днешният ден! На семинар “Здравословно хранене” 2013.
Благодаря на всички, които дойдоха и на всички, които не дойдоха – всичко се нареди по най-идеалният начин, но то винаги така става всъщност
Благодаря благодаря благодаря за цялото споделяне, откровеност, искреност и доверие. За открояващите се индивидуалности на всеки един – с личните дарове от душа, които всеки има да донесе на света.
Както Юрий Ковачев каза – изисква се много смелост да започнеш да споделяш, да раздаваш това, което носиш, да бъдеш полезен с това, което имаш, което си преживял, което си изпитал. И винаги има смисъл от споделянето!
Благодаря за цялата положителна енергия, която се изля днес в Идея Вита – беше празник за душата! Надявам се всички да са се чувствали така!
Да си смел, да си себе си, да живееш и да прилагаш – това е най-голямото приключение!
До нови срещи!

 

Семинар “Здравословно хранене” 2013 започва. Добре дошли 🙂 Организаторите Стефи Божилова и Калоян Гичев разказват от какво са били вдъхновени, за да организират семинара.

Калоян Гичев: Поканихме лектори, които на практика прилагат здравословните принципи, в които вярват. Първата леция ще бъде на Стефи Божилова.

 

DSC_7799

 

 

Стефи Божилова: Често използваме храната, за да запълним емоционални липси, когато хармонията в нас е нарушена от външни фактори. Чувстваме силен глад, но той не е толкова на физическо ниво, затова многото храна няма да ни помогне в дългосрочен план, временно заглушава симптомите.

Да вкарваме съзнателност във всяко едно нещо, което правим – каза в заключение Стефи.

 

Стефи Божилова: Режимите на прочистане са процес, при който в първите дни има по-трудни моменти, но след тях се постига прилив на енергия, липса на умора, ранно и радостно събуждане, жизненост през целия ден.

Сайтът на Стефи – www.stefibozhilova.com

 

 

DSC_7832

Камелия Костадинова:

Исках да намеря пътя, по който да вървя. Случи се, когато започнах да практикувам йога. Започнах прочиствания, усещах трансформации на вътрешно и външно ниво. Започнах да чувствам лекота и да се изпълвам с нов вид живот и енергия. След известно време спрях йога, защото установих, че не е моето учение. Проверих и други учения. Започнах да си задавам въпроса защо трябва да търся учение извън България. На Седемте рилски езера през 2006 г. осъзнах, че учението на Учителя е това, което е за мен. Въведох Житния режим. Започнах да изучавам билките. Всичко се случи постепенно. Често в беседите на Учителя съм намирала обяснение за нещата, които съм прилагала.

Ако стомахът е мелница, не можем да го претоварваме със седем хранения на ден. Пречистващите режими дават възможност организмът да се пречисти от наслояванията. Добре е да се информираме предварително – подходящи периоди, методи. Генадий Малахов дава много ценна информация. Камелия го препоръчва.

Животът на всички нива стана по-естествен – спрях да си боядисвам косата. Имах 14 обеци по тялото си, които постепенно свалих (това е също е форма на изчистване на емоционално ниво).

Започнах да пия гореща вода. Наблягам на суровата храна, не на 100%, включвам и термично обработена, когато почувствам необходимост. Важно е да не следваме стриктно конкретен модел, а чрез опити да установим кое е най-подходящо за нас.

Камелия споделя за опита си с пречистване на черен дроб със зехтин и лимонов сок. Организмът възстановява енергийната система така, че да се върне в нормално природно състояние. Възстановява се баланса си на хидратация.

 

Не е необходимо да имаме симптоми, за започнем да правим пречистване и да променим начина си на живот. Споделя, че за околните е било странно да прилага това без видима причина.

Не следя калориите в храните. Имала съм и различни периоди с нивото на килограмите. То често се определя и от сезоните.

Когато изпитваме едновременна необходимост от течности и храна е добре да наблегнем на течностите.

Когато храним, е добре да не смесваме течности и храна. Хубаво е да не си създаваме излишни навици – не е задължително винаги да се храним след като сме се прибрали вечер.

Ако знаем, че една храна е полезна, но ние нея усещаме дори като вкусна, тя не действа за нас по най-добрия начин. Добре е да се вслушваме в себе си.

За приятелите: имало е моменти,се когато кръгът е бил много тесен, но с времето се разширява с близко мислещи.

За намеренията: Добре е да говорим за нещата, които се се реализирали, иначе огромна част от енергията се разпилява в говоренето. Важно е това, което споделяме, да е наистина приложено.

Вървейки по пътя на Бога, всичко, което ни се случва, е за наше добро.

Пожелание от Камелия: да виждаме доброто във всичко.

 

Лекцията започва с упражнения за всички, които да раздвижат духа и тялото.

 

Калоян Гичев:

Здравословното хранене е радост и светлина, които да споделяме.

Здравословното хранене е процес, в който няма статичност, защото радостта и любовта не са статични, те протичат постоянно.

Здравословното хранене не е в нищо видимо, то е в трепетното усещане. С храненето аз общувам с цялата природа.

Радостта от храната може да ни се случи навсякъде – в града, в планината.

Можем да направим сътворяването на света чрез храната и всеки ден да го подобряваме. Дребни неща като украсяване на масата допълват подредеността.

Здравословното хранене не е свързано с облаги в бъдещето, а с моментната радост и лекота. В момента изпробвам следния ритъм: храня се малко, ставам рано, лягам си късно. Изпълнен съм с енергия.

Kaloyan-sred-limec

За житото: това е най-чистата храна. Лимецът живее сред чудесна среда – изгреви, залези. Всичко това навлиза в нас чрез него. Узрелите в радост плодове, ни я даряват.

Опитност с нивата на кръвната захар: при употреба на стевия не се променя, при употреба на мед се повишава.

Грешките също ни носят голяма опитност . Можем да погледнем на болестта като изправянето. Като прегорим в една болест, се усъвършенстваме.

За витамин B12: Изследванията са дали ниски показатели за нивата на този витамин. Предприети мерки: спирулина, пчелен прашец, бирена мая. Подробна информация за опита в тази посока има на сайта здрав живот:

Моят опит с витамин B12 – от Калоян Гичев

Каквото носим ние вътре, това ще се проявява и навън. Благодаря

 

DSC_7830

 

 

DSC_7914

Здравословен обяд в център “Идея Вита”

 

 

DSC_7915

Усмивки украсяваха семинара 🙂

 

Валери Добрев и Калоян Гичев

 

DSC_7883

Усмивки 🙂

 

DSC_7896

 

 

DSC_7841

 

 

DSC_7911

 

 

DSC_7887

 

 

 

 

DSC_7898

Някои срещи се случват в различни пространства… (В център “Идея Вита”)

 

DSC_6779

(На нива с лимец) Житното зрънце е събирач 🙂

 

DSC_7942

След обедната почивка, семинар “Здравословно хранене” 2013 продължи с кръжок по правене на свещи “Свещарят в мен”. Всеки участник изработи сам, с ръце и сърце свещичка от пчелен восък. Повече за свещите и свещарството може да откриете на: Аркобо – свещи от пчелен восък – www. arkobo.com

 

DSC_7954

Стевията – позната и непозната. Повече за свойствата на тази сладка билка 🙂

 

Таня Грандева:

Всичко, от което имам нужда като отговор, намирам в природата.

Целебната сила е вътре в нас. Всички сме с една детска радост и вдъхновеност.

Когато говоря, използвам и влагам творенето. Като жена и майка съм много щастлива, че мога да претворявам живота.

Тук съм, за да се споделя. От дете имам много голяма любов към природата. Благодаря на родителите си, че са ми дали възможността да избирам ритъма си на хранене – не са ме гонели за закуска, обяд и вечеря. Не изпитвах потребност да се храня сутрин. Това ми даде голяма свобода. Усещала съм, че съм в матрицата и в същото време съм различна.

Реших да кандидатствам медицина, защото е трудно, защото мога да проявя отговорност и грижа към околните. В по-напрегнати моменти на изпитi естественото ми усещане беше да спря да се храня. Благодарна съм, че съм имала тези усещания (защото обикновено при по – стресовите състояния храната е по-обилна). Важно е да е мъничко, но качествено. След всеки изпит все повече се смалявах физически, а изпитите минаваха много добре.

Съвременната медицина е различна от моите възприятия и усещане. В нея всичко се случва набързо, няма я връзката с човека, но се радвам се, че съм извървяла този път и съм на него. Аз съм част от цялото, от матрицата и вярвам, че мога да бъда полезна нещата да се случват по по-добър начин.

За прочистването: това е даряване на радост. По моя път в детска възраст пулсира думата хармония. Минала съм през много лични грешки, които са опитност и благодаря за тях. Откривам много неща, много е хубаво, че ги има и можем да ги споделяме. Нещата не са в крайностите. Стъпките трябва да са постепенни, за да може вървейки по пътя да няма големи сътресения. Постепенно стигнах до усещането да се храня предимно със сурова храна.

За родителството: Имах притеснения от различни аспекти – начина, по който се променя тялото и възстановяването. Видях, че следвайки природните закони, нещата са максимално балансирани. Движех се изключително много, храних се регулярно. Ставах рано, лягах рано, хапвах често и по малко предимно с растителна храна. Получи се чудесна цикличност. Бремеността, от която най-много се страхувах, беше като дар Божи. На физическо ниво тялото ми не беше се променило почти. Никога не съм се чувствала по-красива. Радвам се, че успях да претворя вярванията си и словата си в дела.

Захранване на детото: Желанието ни беше детето ни да не се храни с месо. Реших, че ще ходя на детски консултции и ще слушам какво ми казват, но ще прилагам това, което усещам за правилно. Направихме изследвания на детенцето – всички бяха в норма. Той вече е на 10 години – не се храни с месо и се развива чудесно.

Съпругът ми ми оказа цялостна подкрепа. Ние вървим като спътници, взаимно се подкрепяме.

Много хора ме питат не лишавате ли детето от избор – вярвам, че всеки прави избора си преди да дойде при кои родители да бъде. Ние сме го провели в някакъв етап от неговия живот. Той трябва да търси знанието, за да направи неговия избор. Ние сме му дали информацията, обесняваме му всичко като на възрастен човек. Той знае, че твори животът си сам.

Таня и Кирил

Тази година той по собствена инициатива реши, че ще прави заедно с нас Житния режим. На третия ден с радост каза колко лек и силен се чувства.

 

DSC_7985

Иван Андонов за даряване на лимец:

Има група от съмишленици, които сеят и даряват лимец. Вдъхновението идва от завета на Учителя – хлябът да бъде безплатен.

Всеки, който желае да получи лимец за садене или консумация, може да се свърже с Иван Андонов – профилa на Иван във facebook.

Иван Андонов: Всеки, който желае, може да се включи и в процеса на жътва. В цяла България има ниви с лимец и цялата реколта ще бъде дарена.

 

DSC_8000

Веселин Станков:

Термично обработената храна не е полезна.

Знаем какво е да се храним здравословно, но винаги е от утре, което не започва. Не се получава заради нещо много натурално. Когато сме захранени със свръхконцентрирана храна, това е спонтанната ни реакця да вземем нея. Конвенционалната ни храна ни пристрастява.

Ако сме привикнали към конвенционалната храна, рецепторите ни са по-притъпени. Няма как при промяната да се почувстваме добре веднага. Няма да ни харесат толкова много кълновете, ще имаме влечение към другите храни. В началото е много трудно и това е нормално.

Минах рязко към промяната – суровоядството. Три месеца ми беше много трудно. Промяната дойде във всички аспекти – израстнах профционално, имам чудесна връзка, подмладих се буквално и на физическо ниво.

Важно е да останем социални, да не съдим хората и да бъдем заедно.

Щир (Амарант) – супер храна, която препоръчва. Препоръчва още: дива лобода, тученица, дива трева, червената детелина.

Самият факт, че искаме да си наберем нещо диво и то от чисто пространство, ни носи комплексна форма на чистота.

 

DSC_8066

 

Научил съм много то Sergei Boutenko – Presentation of wild greens. Препоръчва го.

Има много източници на информация. Използвайте интуицията си преди да следвате нечии думи. Важно е дали човекът, който ни говори, на практика прилага казаното. И външният вид говори много.

Веселин работи в момента за проекта www.soulkitchen.bg. Скоро ще бъде отворен и ресторант

 

DSC_8016

 

Юрий Ковачев идва на семинара след като е боядисвал цял ден в дома си. Във всеки труд може да се намери нещо ексизтенциално.

Юрий Ковачев :

Моят живот е нескучен за мен, защото съм променял доста възгледите си. Посоката на промяна винаги е била на Изток.

Споделянето е изкуство, на което човек трябва да се научи.

За курса по аюрведа: първоначално е тръгнал по-кулинарно, след това са се включили по-умни неща, повече споделяне на всички нива.

След йогата и благините, които получих, започнах своето споделяне. Всички приятели се извъртяха да се учим. Бих посъветвал, когато получим енергия на ентусиазъм и вдъхновеност, непременно да я споделим.

Следването не ни обезличава, не означава, че не можем да експериментираме. Приемаме някой за авторитет, на който да се осланяме. Това за мен е добър принцип – да има някой да ни учи.

Можем да бъдем независими, въпреки че следваме настъвленията на някого. По този начин не накърняваме нашето достойнство. Слуга означава да работиш против своето его.

Трябва да внимаваме от кого приемаме. Ако е от неправилния човек, ще пострадаме. Необходимо е да почувстваме със сърцето си кой е наш наставник. Умът има подвеждаща роля и е добре да бъде контролиран. Това се случва чрез разума.

Юрий Ковачев разказва за трите гуни (състояния на природата): сатва, раджа, тамас.

Трите Гуни – Качествата на материалната Природа 

 

DSC_8023

Добре е да се храним поне 4 часа преди да си легнем. Късното хранене е един от най-големите бичове на днешното общество. При късното хранене организмът започва да черпи от една от базовите енергии – оджас. Тя е важна за добрия сън и когато се изчерпва за храносмилане, това води до невъзможност за добро възстановяване.

Интервю с Юрий Ковачев – Аюрведа – древна мъдрост в съвремието

 

DSC_8050

 

Лекция на Диана Митева:

Аз съм тук да ви разказвам тайни за храната, а тайните са истини

 

В Идея Вита като приготвяме храната си мислим за всички хора, които ще дойна, като наши скъпи гости.

Когато приготвяме храната, пеем. Стараем се да бъдат високо вибрационни песни. Това се усеща от нашите гости.

Направихме си експеримент с хората, които се хранят редовно. Пуснахме анкета: как са се хранили преди, наложило ли се да си променят вкусовете си, научи ли ли са нещо? Отговорите бяха много радостни за нас – в чисто емоционален план храната им е носила вдъхновение и лекота и на физическо и на духовно ниво.

Споделя две ценни книги: „36 билки за здраве“ и „Вкусът на Аюрведа“. Могат да бъдат намерени и в център Идея Вита.

На Диана й се налага да спре месото принудително. Шест месеца след това е постоянно гладна. Започва да се храни с повече хляб, първо бял, после с черен, за да замести месото.

Преминаването към вегетариантство е много голямо стъпало. Следващите са– веганството, което вече беше предварително осъзната стъпка на душата ми.

За суровоядството следващата стъпка: Експериметирам в тази посока от миналата година. Действа ми много добре на физическо и духовно ниво. Първият ми опит беше в Жеравна при Калоян, който се храни по този начин и почерпих опит и вдъхновение от него. Почувствах се много добре, приспособих се бързо, не усещах глад – изчезваше буквално след затварянето на очите и молитва. Завръщайки се в София, нещата излеждаха по друг начин. Целият разказ на Диана е изключително увлекателен, очаквайте видео клип на www.zdravjivot.org

 

DSC_8058

Колкото по-отговорно си взимам решенията на ниво душа, толкова по-добре

Зависимостта към храната идва от липсата на любовта. Когато се пристрастяване към нея, това е защото ни липсва любов. Улавям се и до сега и в моментите, когато се случва, зная точно какво ми липсва. Това са ценни уроци и аз се радвам за тях.

Когато има любов, храна не ни е необходима. Любовта е най-калоричната храна.

Споделя стихотворението “Облян с обич свят”:

Заливайте света с обич мили хора и песента сама ще зазвучи…
Молете се за всичко да се случи, тъй както е решил Твореца наш…

 

Георги Изворски

 

Неочакван радостен финал с Георги Изворски 🙂

Георги Изворски:

Който е тръгнал по пътя на светлината, трябва да бъде готов за абсолютно всичко 🙂

Споделя и за Фестивала на здравето, който предстои през месец юли 2013 г. За всички чудеса при организацията и за енергията, която ще се сътвори при случването му.

Повече от  за Георги Изворски може да намерите на сайта за него: www.georgiizvorski.com

 

DSC_8059

В края на това прекрасно споделяне, всички изпяхме: На тебе аз давам, от теб получавам и заедно с едно с тебе творихме света…

 

DSC_8124

Вярваме, че посятите семенца в душите ни днес, допълват чудесно безкрайността от радост. Благодарим 🙂