fbpx

Бърк Беър: Какво не е наред с нашата хранително-вкусова система

 

Здравейте. Казвам се Бърк Беър и съм на 11 години. Дойдох тук днес за да говоря за това, какво не е наред с хранително-вкусовата ни система. На първо място, бих искал да кажа, че съм наистина изумен, колко лесно се внушава на децата да вярват на целия маркетинг и реклама по телевизията, в държавните училища и почти навсякъде където и да погледнете. Струва ми се, че корпорациите винаги се опитват да накарат деца като мен да карат родителите се да им купуват неща, които наистина не са добри за нас, или за планетата. Малките деца, особено, са привлечени от цветни опаковки и пластмасови играчки. Трябва да призная, че и аз бях едно от тях. Аз също си мислех, че цялата наша храна идва от тези щастливи, малки ферми, където свине се търкалят в калта и крави пасат трева по цял ден.

Обикновените земеделски производители използват химически торове, произведени от изкопаеми горива, които смесват с отпадъци, за да карат растенията да растат. Те правят това, защото са лишили почвата от всички хранителни вещества, от отглеждането на една и съща култура отново и отново. На следващо място, още по-вредни химически вещества се пръскат върху плодове и зеленчуци, като пестициди и хербициди, за да убият плевелите и буболечките. Когато вали, тези химикали проникват в земята, или изтичат в нашите водоносни канали, отравяйки също водите ни. После те облъчват храната ни, опитвайки се да я направят по-дълготрайна, така че да може да пътува на хиляди километри, от където се отглежда до супермаркетите.

Искам да знаете, че всички ние можем да окажем въздействие, като направим различни избори, като купуваме нашата храна директно от местни фермери, или от нашите съседи, които знаем цял живот. Някои хора казват, че органичната и местната храна е по-скъпа, но дали е така наистина? С всички тези неща, които научих за хранителната система, ми се струва, че ние или плащаме на земеделския производител, или плащаме на болницата.

Искам да знаете, че аз вярвам, че децата ще ядат пресни зеленчуци и добра храна, ако знаят повече за нея, и за това откъде наистина идва. Искам да знаете, че има селскостопански пазари, във всяка общност, които се появяват. Искам да знаете, че аз, брат ми и сестра ми, всъщност обичаме да ядем чипс oт печено зеле. Опитвам се да споделя това където и да отида.

Следващия път, когато сте в магазина за хранителни стоки, мислете локално, изберете органично, знайте вашия фермер и храна. Благодаря ви.

 

 

Бърк Беър