fbpx

Интервю с д-р Фред Биши – I част

Фред Биши

Клиничният диетолог д-р Фред Биши е на хранене със сурова храна повече от 40 годиниНа 80-годишна възраст той е във върховно здравеПо време на дългата си кариера е помогнал на над35 хиляди човека да изменят начина си на живот, а в много случаи – и да се преборят със сериозни болестиСега той разговаря със Сара Бест за своя подход към оптималното здраве и жизненост и дава съвети как да избегнем клопките, които често срещаме по пътя на суровоядствотоТова е разширен откъс от интервюто, което се появи в пролетното издание на сп. Get Fresh! от 2010г.

 

Въпреки че вие самият ядете 100% сурова храна повече от 40 години, смятате, че много хора ще са по-добре, ако се хранят с много сурова храна вместо с изцяло сурова. Бихте ли обяснил?

Хората наистина трябва да знаят с какво си имат работа, когато са на 100% сурова храна дългосрочно. Наблюдавам тази сцена от 60 години и съм виждал много хора да минат на сурово хранене и това да доведе до големи беди. Много хора, които идват при мен, са хора, опитали определени начини на суровоядство и навлекли си сериозни проблеми.

Много хора, които минават на напълно сурова храна, се чувстват много добре първите пет или шест години, но не се справят добре в дългосрочен план. Когато хората идват да ме посетят, първото нещо, което ги питам е дали могат да се посветят напълно реалистично на суровоядския начин на живот и дали скоро са си правили изследвания на кръвта. Ако не са, и м препоръчвам да си направят при своя лекар пълна кръвна картина, включително и хранителен профил.

Виждал съм ,в течението на годините на веганска диета, как трябва да се внимава за недостиг на витамин B12, а ако живеете в студен климат, може да развиете и недостиг на витамин D. Да си 100-процентов суровоядец в студен климат е много различно от това да си 100-процентов суровоядец в тропически климат. Много е типично за дълговременните вегани суровоядци да развиват недостиг на микроелементи.

Има много уязвими хора по света и някои от тези , които съветват другите, не вземат предвид емоционално-психологическото здраве. Например, наскоро видях млад човек с проблемни щитовидна и надбъбречни жлези и сериозни емоционални проблеми. Този човек е следвал суровоядската програма на някой друг, но според мен изобщо не е трябвало да яде само сурова храна.

Освен това, хората на 100% сурова храна трябва да вземат предвид всички променливи на цялостния си начин на живот. Например, имал съм няколко лоши злополуки и трябва много да внимавам, ако ми дават общи анестетици. Колкото по-чист си, толкова по-голям е шансът да имате реакция към каквито и да било изкуствени химикали, вкарани в тялото ви. В болниците не разбират това. Може да опитате да им обясните, но ако сте в опасност, те ще действат според стандартните предписания.

Не искам никой да ме разбира погрешно. Суровата веганска храна – за тези, които я практикуват правилно и дългосрочно – може да доведе до оптимални резултати. Няма два варианта в този случай. Но променянето на храненето така, че да изключите всички рафинирани храни също е чудесно. Няма нужда да ядете 100% сурова веганска храна, за да живеете дълъг и здравословен живот. Повечето от клиентите ми следват моята програма за начин на живот „Преходно ниво”, която е 80% сурова.

Значи вие не сте от лагера “готвената храна е отрова” …

Много от хората, на които съм помогнал, си върнаха доброто здраве, докато се хранеха с умерено количество готвена храна. Само да е чиста храната и хората се чувстват много добре. Най-голямата положителна черта на суровоядството е, изключвате от храненето си всичко, което е добре да се изключи. В това е решението. Но ако ядете 50% сурова храна, никаква рафинирана храна и всичко е от най-добро качество, здравето ви ще се подобри неимоверно. Виждал съм това да носи успех на много хора, но трябва всеки отделен човек да се разглежда като индивидуален случай. Ако някой иска да премине на 100% сурова храна – това е фантастично. Ако искат да се хранят с 50%, 80% или 90% сурова храна и да ядат известно количество чиста готвена храна, това също е добре.

Много хора идват при мен, докато са на химиотерапия. Не мога да им кажа да спрат – това си е между тях и техния лекар. Тъй като не съм лекар по медицина, не мога по закон да поставям диагнози или да предписвам лечение. След като споменахме това, искам да кажа, че съм бил свидетел на много чудотворни възстановявания на болни. Имал съм много пациенти в последния стадий на всичко. Целта ми е да повлияя на хората, които не искат никога да стигнат дотам!

Моля ви, разкажете ни повече за програмата и начин на живот “Преходно ниво”.

Тази програма взема предвид всичко, включително и какво ще е полезно за вас на психологическо, практическо и социално ниво. Около 80% е сурова храна 100% пълноценни (нерафинирани) храни. Може да се изменя според предпочитанията на хората: например, веганска или умерено количество не-веганска храна – давам на хората много, много варианти. Насърчавам хората да преминат на веганско хранене, ако могат, но някои хора не искат да са вегани. В много случаи това не е проблем, ако ядат само “чист” животински протеин и го ядат умерено, като част от здравословен начин на живот. Нуждаят ли се от животински протеин? Не – хората биха били по-добре, ако вземат на добавки липсващите хранителни елементи, отколкото да ядат животински протеин.

Моят подход не е догматичен. Правя го лесен за изпълнение и така той работи за вас. Срещам хора на различни нива и няма двама еднакви човека. Има толкова много променливи – и в това е решението на загадката. Не става въпрос само за храната. Тя е много важна, но има още много други фактори. Не може да вземете двама човека и да се отнасяте, все едно са еднакви, макар много учители изглежда смятат, че това, което те преживяват е като на всички останали.

Един постоянен проблем на суровоядското поприще е, че има толкова малко единодушие сред експертите по въпроса какво представлява здравословното суровоядско хранене. Освен това, съществува и проблемът, че някои от онези, които рекламират своята версия на суровоядство, може всъщност да не я спазват те самите.

Често се шегувам, че бих искал да занеса детектор на лъжата на следващата суровоядска конференция, която посетя! Има хора, които казват на другите как да правят неща, които те самите не са опитвали. Може да са суровоядци 90%, но да казват, че са 100% или да казват да другите да преминат на пълно суровоядство – 90% суровоядство и 100% са две много различни неща.

Има и много, които споделят с другите своята философия и невероятни истории какво е да си веган-суровоядец, без да разбират всички променливи, които засягат физиологията и химията на човешкото тяло. Не искам да унижавам никого, но ми се иска да не правят това. По мое мнение, някои хора създават полярност, само за да се отличат на пазара.

Заради интереса към суровоядството има и случаи на хора, които нямат клиничен опит, които само са експериментирали с този начин на живот за кратко време и които имат някакво присъствие в интернет и другите ги слушат.

Хората не трябва сляпо да следват нещо. Трябва да се насочим от абстрактната наука към истинската. Трябва да подходим с всичката истинска наука, с която разполагаме.

Д-р Биши дава консултации, в кабинета си в Стейтън Айлънд и по телефона. За повече информация посетете fredbisci4health.com или позвънете на (001) 914-619-5397.

 

Източник: www.kukuriak.com