fbpx

Интервю с д-р Фред Биши – II част

Фред Биши

 

I-ва част можете да прочетете тук

 

От вашата позиция на човек, наблюдавал суровоядското движение шест десетилетия, има ли проблем, който все още поражда несъгласия и които според вас би трябвало да са решени отдавна?

Ами хората обсъждаха дали яденето на много плодове е здравословно преди 55 години! Нищо не се е променило наистина. Толкова много хора през годините са попадали в беда от ядене на твърде много плодове. Виждал съм го да се случва толкова много пъти. Често през първите две до три години те се чувстват фантастично, но после ги настига. Виждал съм също и хора, които мислеха да ядат само плодове и видях трима, които умряха от това.

Трябва да разглеждаме въпроса практически. Плодовете са като горивото – ако не карате колата си на дълги разстояния, се нуждаете от малко, докато в обратния случай ви трябва повече. С други думи, ако човек води заседнал начин на живот, не трябва да яде толкова плодове, колкото някой, който тренира за триатлона Ironman.

На повечето хора им се ядат много плодове, когато за първи път минат на сурова храна, защото изпитват ненаситна нужда от захар (sugar cravings). Елементарна наука е, че ако ядеш повече захар, отколкото тялото ти може да оползотвори, тялото трябва да увеличи отделянето си на инсулин, за да стабилизира кръвната захар. Когато имате твърде много инсулин в организма, може да развиете свръхинсулинизъм (hyperinsulinism).

Защитниците на храненето с много плодове често изтъкват, че са тествали кръвната си захар след ядене на голямо количество плодове и тя е била в нормални граници. Но вие казвате, че не става въпрос за повишено ниво на кръвната захар, а за повишено ниво на инсулин?

Да. Вярно е, че кръвната ви захар няма да излезе извън нормата, освен ако нямате хипогликемия или диабет. Но не това е истинският проблем. Всеки път, когато консумирате много плодове и не сте правили физически натоварвания да изразходите всичката захар, която сте изяли, ще отделяте много инсулин. Ако кръвната ви захар е в нормата след ядене на много плодове и без голямо физическо натоварване, това е възможно само при отделяне на много инсулин.

Сега е добре известно на науката, че ако имате много инсулин в кръвта, той причинява възпаление в артериите и на други места  в кръвоносната система, а това възпаление предшества множество различни заболявания на коронарните артерии.

Не само това – когато това става, натоварвате бета-клетките на панкреаса си, а също и надбъбречните си жлези и щитовидната си жлеза. Надбъбречните и щитовидната жлези са като брат и сестра. Функционирането им е тясно свързано. Напоследък ме посещават хора, които са преминали на сурова храна и които имат бъбречни проблеми и с щитовидната жлеза. Това не трябва да се случва. Ако претоварвате ендокринната си система, това може със сигурност да доведе до сериозни проблеми по-късно в живота ви. Запомнете – не говоря за “фазата на медения месец”, която включва първите пет до седем години.

Има много конкретни научни и клинични причини защо не е добре да се прекалява с нищо. Плодовете са чудесна храна, не искам хората да ме разбират погрешно. Няма нищо лошо в  яденето на плодове, но когато ядете огромно количество плодове и не разбирате всички фактори, може да стане проблем. Често хората чувстват приятна възбуда в началото на хранене с много плодове и малко мазнини, но много хора, които познавам и са на това хранене, имат постоянен апетит за плодове, защото страдат от свръхинсулинизъм (hyperinsulinism). Познавам хора, които ядат плодове по цял ден и така винаги имат много инсулин в кръвта. Един човек в Канада, на когото давах съвети за хранене, ядеше плодове на всеки час от 7 сутринта до 10 вечерта.

Ако ядете много плодове – особено ако ядете по цял ден – със сигурност ще имате много инсулин в кръвта постоянно и това ще донесе проблеми. Ако искате да продължавате така, трябва да тренирате по 5-6 часа на ден, което не препоръчвам.

Как може хората, които се грижат за здравето си, да ядат плодове, без да имат такива проблеми?

Най-лесно е да ядете такова количество плодове, каквото отговаря на разхода ви на енергия. След физически упражнения не отделяте инсулин и тогава може да ядете повече плодове, но не сме проектирани да ядем по 20-30 банана на ден. Даже ако тренирате за маратон, не е добре да ядете прекомерни количества плодове. Участвал съм в много маратони и в няколко 80-километрови състезания, тогава ядях повече плодове, но не прекалявах.

Друга успешна стратегия, която препоръчвам, е да се комбинират плодове със зелени листни, за да снижите количеството на отделения инсулин. Например може да плодове с маруля и селъри или да добавите ябълка и шепа боровинки към зелено смути.

Някои защитници на суровоядството твърдят, че ако ядеш мазнини, когато ядеш плодове, може да се избегне скокът на инсулина. Според други, захарта в плодовете ще причини само проблеми, ако я ядете мазнини. Какво е вашето мнение?

Ако ядете мазнини с плодове, отделянето на захар в кръвта ще се забави. Но не препоръчвам да се търсят начини да се заобикаля основна истина в биохимията. Хората, които преяждат с плодове, често го правят по емоционални или психологически причини. Вярвам, че трябва да се борим с истинските проблеми и да се ядат правилните комбинации. Не вярвам, че е добре да се ядат плодове, а после авокадо с плодовете, за да стабилизирате кръвната захар, защото не става така.

Най-добре е да не преяждате с нищо, а да ядете разнообразни и различни храни. Хората, които ядат мазнини без плодове, се справят много добре с мазнините, без да им пада енергията. Нужни са около две седмици хората да преминат от изгаряне на захари за хранене към изгаряне на мазнини за хранене.

Какво накара да се заемете с тази работа и начин на живот?

Винаги съм се интересувал от проблемите на здравето, още от младеж, тъй като цялото ми семейство се занимаваше с атлетика. Тренирах бокс и се подготвях по вдигане на тежести за олимпиада, освен това съм печелил състезания във флота в началото на 50-те години на ХХ век. Бях голямо момче – над 90кг чисти мускули. Ядях много сурова храна, но също и доста животински протеин – макар и не такива количества, каквито много хора ядат днес.

В сравнение със средното население бях много здрав. Семейството ми е голямо, имигрантско италианско семейство и бяхме възпитани да ядем много пресни, сурови храни. По-късно започнах да уча хранене.

Минах на 100% сурова храна преди повече от 40 години и се чувствам и сега, както тогава. В началото отслабнах много. По това време вече имах своя лекарска практика и това не изглеждаше много добре в началото. Хората бяха поразени, че от начина, по който изглеждах, съм станал толкова слаб.

Аз обаче исках да изследвам различните модели на хранене. Правил съм и много проучвания, и много експерименти върху себе си. Например, за да науча повече за гладуването, направих около седем дълги гладувания на вода. Открих и добрите, и лошите неща за гладуването.

Някакви мъдри слова за хората, грижещи се за здравето си, които се чудят дали гладуването на вода е подходящо за тях?

Всеки човек , който иска да прави такова гладуване повече от няколко дни, най-добре да отиде в специализирано място и да бъде наблюдаван от професионалист. Трябва да запомним, че гладуването на вода е обстановка, в която е много лесно да възникнат кризи. Ако човек е навлязъл дълбоко в лечебна криза, не е добре тази криза да се прави по-рискована. Моят опит ми е показвал, че най-подходящото време да гладуваш е, когато се чувстваш в най-добрата си форма. Когато си болен и слаб и правиш гладуване, най-добре е това да бъде наблюдавано в специализирано място за гладувания.

Запомнете, че храненето със сурова храна е максималната детоксикираща диета, заради всичките неща, които изключвате. Когато минете от стандартно хранене на 100% сурова храна, ще създадете лечебна криза. Тялото ви ще се справи с положението и ще ви излекува. Даже и на сурова храна, ако някой е използвал наркотици или е водил някакъв вид отровен начин на живот, той може да се разболее много от концентрирания токсичен ендогенен материал, който се изхвърля от организма. Но с различни техники за детоксикация, като хидроколоника, такива хора може да се справят добре.

Според вас как нашите вярвания, мисли и емоции влияят на здравето ни?
Важно е да промените не само какво ядете, но и в какво вярвате. Вярата ви може да ви даде възможност да се промените по всякакъв начин, не само какво ядете и начина ви на живот. Моята вяра се основава на християнството. Научен факт е, че вярата подсилва имунната ни система и общото ни здраве. Много е важно човек да има някаква духовна основа. Мисля, че това е една от основните причини да съм здрав на такава напреднала възраст.

Някакви заключителни думи  за нашите читатели?

Човешкият организъм е проектиран да живее според човешките закони. Ако следваме тези закони, може да поддържаме здравето си и да забавим процеса на стареене. Няма причина защо някой на напреднала възраст да не започва деня си с едно хубаво бягане, както правя аз!

 

Източник: www.kukuriak.com