fbpx

Надя Петрова: Мит или истина за храненето?

Надя Петрова е холистичен нутриционист, специалист здравословно хранене с цялостен подход към здравето на човек, завършила Канадското училище за натурално хранене, CSNN. Повече за нея можете да прочететe на natureinsider.com

Надя Петрова: Мит или истина за храненето?

Понеже ни омръзна от популярните мантри на тема „здравословно хранене”, с които ни облъчват от всевъзможни места, решихме да се свържем с доказан експерт по темата, за да установим кои от тези вярвания са заблуди, кои са истина и кои – полуистина. Да има и такива! Ето какво смята нутриционистът Надя Петрова от блога www.natureinsider.com

1. Храната трябва да се сдъвче n брой пъти.

Храносмилателният процес започва в устата, затова трябва да се дъвче колкото се може повече преди да преглътнем. Не бих дала точна бройка сдъвквания, но яжте бавно и дъвчете дълго… за здраве :) )

2. Медът губи свойствата си, като се нагрее. (Тоест, не е добре да си подслаждаме чая с мед, например.)

Да, губи ги от определени градуси нагоре. Всъщност всеки един суров продукт губи над 80% от ценните си вещества, когато се нагрее от 45 °C нагоре. Затова се смята за най-здравословно да се храним с колкото се може повече сурови храни. В интернет вече има много рецепти за сурови десерти, които могат съвсем спокойно да заместят печените и не им отстъпват по вкусови качества. Ако все пак искате да си приготвите класически печен десерт, подходящи подсладители за готвене са нерафинирана захар, стевия, агаве и кленов сироп.

3. Не трябва да се приемат течности по време на хранене.

Точната формулировка е “Не трябва да се приемат студени течности по време на хранене”, защото студеното стопира храносмилателния процес. Ако напитката е със стайна температура, половин до една чаша няма да навреди. Що се отнася до хората, които искат да отслабнат, чаша вода преди ядене помага да ядем по-малко, от колкото бихме изяли без нея. Друг трик е да си измиете зъбите преди ядене.

4. Фрешовете трябва да се пият веднага, след 20 минути губят всички полезни вещества.

Всъщност зависи как точно е направен фрешът и как се съхранява. Горното твърдение по-скоро е валидно за домашните сокоизтисквачки, докато има професионални такива, които не позволяват сока да загуби ценните си вещества, защото при тях няма допир с въздух, светлина и т.н. Ако сте приготвили сока вкъщи, най-добре го изпийте веднага или го сложете в стъклена бутилка, затворете и съхранявайте в хладилник – от 1 до 3 дена в зависимост от сока.

5. Плодовете не трябва да се смесват помежду си в едно хранене. Освен това трябва да се приемат само между храненията, никога непосредствено преди или след. 

За смесването на различните плодове не виждам проблем, освен ако човек няма някакво специфично здравословно състояние, което да не му позволява да го прави. Що се отнася до приема – да, добре е да се приемат между храненията или 30 минути преди ядене. Ако се вземат непосредствено след ядене, ферментират в стомаха и пречат на храносмилането. Единственото изключение е ананасът, който е много богат на ензима бромелан, с което всъщност благоприятства храносмилателния процес.

6. Дебелее се не от бирата, а от мезето. Както вече уточнихме, дебелее се от студените напитки по време на хранене – тоест от студена бира, вино, безалкохолно, дори и вода… Другият важен фактор, който хората не взимат под внимание, е не точно какво ядем и пием, а в какво се превръща този продукт в организма ни. А алкохолът се превръща в глюкоза (захар) – тоест, като изключим опияняващия ефект, той попада в категорията на сладкото и тестените, благодарение на която качваме мазнини и килограми. Що се отнася до теорията, че алкохолът сам по себе си забавя метаболизма и увеличава апетита – напротив, по-скоро дори го намалява, затова и алкохолиците са изключително слаби.

7. Не трябва да се смесват суперхрани и млечни продукти.

Млечните по принцип е добре да не се смесват с нищо друго освен със зеленчуци, а ако не са ферментирали, най-добре е директно да се избягват. Процеса на ферментация е това, което превръща всеки продукт в здравословен, благодарение на млечно-киселите бактерии, които са изключително полезни за храносмилателния тракт. Ферментирали продукти са киселото мляко, кефира, киселото зеле, кимчи, мисо и някои стари сирена, при които процесът на ферментация е напълно завършил.

8. Ако много ни се яде даден вид храна, това е начин на организма да ни подскаже, че има нужда от даден минерал или витамин, който се съдържа там.

По принцип – да, но реално във всяка храна има голям набор от различни витамини и минерали, затова е много трудно да се установи дали и кога имаме нужда от нещо конкретно. Най-добрият начин да не изпадаме в липси е да се храним много разнообразно. Освен това, напоследък се обнародва теорията с алергиите, според която в масовия случай, ако човек е пристрастен към някоя специфична храна, то най-вероятно той има непоносимост или алергия към нея. Като доказателство са примерите, че 70% от пушещите всъщност имат алергия към никотин, а 70% от населението на земята има нетолерантност към лактоза (млечни продукти) и т.н. Освен това, понякога има и психологичен момент –  много хора използват храната като заместител на нещо, което им липсва в живота. Приемайки много храна постигаме  чувството за пълнота, от което имаме нужда, за да запълним липсата на близък човек, на стабилна кариера и т.н.

9. Към кафето се привиква. В един момент спира да действа.

Привиква се – да, но не спира да действа. Просто ние свикваме с действието на кофеина в него. Допустимата дневна доза кофеин при която се смята, че то няма да ни навреди е 100 мг. Ето колко кофеин има в една чаша от следните продукти:

Шварц кафе и дълго кафе – 130-180 мг

Нес кафе, късо и дълго – 50-130 мг

Еспресо, късо и нормално – 30-50 мг

Черен чай, запарен 3 мин. – 36 мг

Зелен чай, запарен 3 мин. – 30 мг

Кола, нормална и диетична – 46 мг

10. Сушените плодове са полезни.

Стига да не са захаросани и да са изсушени на слънце или на температура под 45 градуса. За съжаление това е вид информация, която обикновено липсва на опаковките.

11. Можем да сбъркаме жаждата с глад. 

Да, много често организма ни е жаден, а ние решаваме, че сме гладни. Затова следващият път като почувствате глад, първо изпийте чаша вода…

12. Задължително трябва да се закусва. Не трябва да се яде непосредствено преди сън.

Не е задължително, но е желателно. Нещо леко за ядене след ставане е здравословен навик. Много хора не изпитват глад рано сутрин, но това обикновено е следствие на стимулант, който е потиснал глада им – например кафе или чай. За да разберете дали и при вас е така, пробвайте да не пиете кафе веднага след събуждане, а вместо него си направете прясно изцеден плодов сок. Всеки човек е много различен, затова няма еднотипно решение, но за да разберете кое е най-правилното за вас. Може да експериментирате с различни варианти – с фреш, със смути, с овесени ядки, с накиснати сурови ядки, с кисело мляко, само с чай или кафе и т.н. Пробвайте всеки ден нещо различно и вижте кога се чувствате най-добре, имате енергия, концентрирани сте и не изпитвате глад един час по-късно – това е вашата закуска или напитка. Що се отнася до храненето преди лягане – може, но отново нещо много леко и малко, например плод или прясно изцеден сок.

 

Източник: www.kukuriak.com