fbpx

Копорски чай (Иван-чай) – изгубените традиции

Копорски чай (Иван-чай) - изгубените традиции

В древните ръкописи се споменава като чай, който “просветлява ума и повдига духа” (и не само). Наричат го още чай за мъжка сила. Този чай е традиционната напитка на северните славяни , известна още от 13 век.
Сурова, но в същото време и щедра е северната природа. Кехлибарът е консервирано парче смола ,запечатило слънчевата топлина и светлина. Той е дар на студеното Балтийско море . Кехлибарената напитка, приготвяна от народите, населяващи крайбрежието, също носи уют и спомен (или, по-скоро надежда) за краткото слънчево лято.

ic6

Местността Копорие край Санкт-Петербург дава названието на този чай, известен още в Европа като “Руски чай”. Там го произвеждат в огромни количества и износът му заема едно от първите места в експорта на Русия за Европа и Англия от 15 до началото на 20 век , поради което сериозно конкурира с продукцията на Ост-Индийската компания. Незаслужено забравен, въпреки че се доставя редовно по поръчка на императорския двор и се консумира масово в цяла Русия. Чак в днешното време производството е възстановено по древна рецепта и подобрено от производителите със съвременни решения и технологии, които позволяват до се запазят повечето от полезните му качества.

Интересното е че, според традиционната технология на древността, приготвянето на Копорски чай отнемало около 8 месеца труд от момента на събирането до крайния продукт. Събраната реколта претърпявала редица специални обработки , като попарване с вряла вода, съхраняване върху парчета лед в мазета няколко месеца, след това, върху дъбови маси с дъбови точилки листата са се стривали за да започне ферментация, след което листната маса се сушила в руски пещи при строго определена температура.

Съществуват много видове на това растение (кипрей, лат. Epilobium) , но чая се прави само от един -Chamaenerion angustifolium, или кипрей теснолистен.

В България вирее по високите полета на Рила и Витоша, понеже обича по-студен климат. Брането започва на пролет с появата на първи листенца. Горните 3-4 листа се събират и от тях се приготвя чай от най високо качество. През цялото лято цъфти и е невъзможно да не забележиш тези, сякаш пламнали със цикламено-розовият пожар поляни. Може да се бере през цялото време, докато се появят семена. За приготвянето на чая използват зелените листа и цветята. Поотделно , или смесено ще получите разнообразна палитра от вкусове и нюанси. Комбинации с мента, липа, мащерка и други традиционни билки дават възможност да проявите творчески и ще ви зарадват с наситен вкус и вълшебен аромат. Растението е медоносно и приготвената напитка не се нуждае от допълнително подслаждане.

Консумира се и в суров вид, като зеленолистна добавка към салати, смутита, омлети и супи.

В английския се нарича fireweed (огнена трева)-първото растение, залесяващо опожарените и опустошени от сеч места. Притежава свойството да възстановява пострадалата почва, наторява я и я подготвя за други видове. В процеса на растежа не абсорбира и не натрупва замърсители от околната среда.

ic4

Уникален състав определя многообразие на целебните свойства на “Иван-чай”. Със своето противо-възпалително и транквилизиращо (намаляване на напрежение, болка, страх, успокояващо) въздействие превъзхожда много видове лечебни билки. Потресаващ антисептик, нямащ аналог в растителния свят.

 

Съдържа:

 • Флавоноиди (кверцетин, кемферол, стимулират жлъчката, оказват диуретично въздействие).
 • Дъбилни вещества (до 20% от пирогаловата група, оказват противовъзпалително, съсирващо въздействие).
 • Слуз (до 15% омекотява, успокоява болката , спазмите ,възпалението на лигавицата).
 • В малки количества алкалоиди, които подобряват обмяната на в-вата, кървообращението, стабилизират нервната с-ма и обезболяват.
 • Хлорофил (течна светлина, подобрява затягането на раните и засилва метаболизма).
 • В суровите зелени листа има много витамини, особено каротин (провитамин А) и витамин С (до 200-388 мг – 3 пъти повече отколкото в портокала)
 • Микроелементи, стимулиращи образуването на кръв- желязо, мед, марганец, подобряващи обмяната -никел, титан молибден, бор и др., почти 2/3 от таблицата на Менделеев.
 • Ханеролът в цветята притежава противоракова активност .
 • Високо съдържание на белтъчини, 17-18 вида аминокиселини ,които засищат със енергия (растението е популярно сред почитатели на екстремните приключения и пътешествия).

 

Консумиране на този чай утолява не само телесна жажда, но и душевната, успокоява и освежава мисленето.

Основното нещо, което прави от изсушеното растение истински чай- това е процесът на ферментация. За целта, събраното количество се разстила за около 6-12 часа , за да се изпари излишната влага, след което се стрива докато се намокри от собственият сок и потъмнее. След това трябва да наредите стритите “макаронки” в затворен съд или в целофанов пакет за 24 часа . Появата на приятна плодова миризма е знак , че е време да се премине към сушенето.

Приготвяне на Копорски чай (Иван-чай)

Наредете масурчетата върху парче плат, или вестник, като оставяте разстояния между тях за да може въздуха да циркулира. Добре изсъхналия чай се прибира в херметична кутийка.При поставянето в кана за запарване всяко масурче леко се начупва с ръка на по-ситни парченца , за да отдаде повече от благинките си.

 

А ето и рецептата:

2 чаени лъжици на чаша вода, или 2-3 супени лъжици на 1 литр гореща жива вода (до 80 С-85 С), да престои 30-40 минути. Може да се запари повторно. Не съдържа танини, за това по-продължителното запарване само допринася за качествата му.Лятно време като студен чай се съхранява в хладилника. Готовата напитка запазва чудесните си качества до 3 дни. Когато престои няколко часа в чая се образуват слузести вещества, които облекчават раздразнената от възпаления чревна и стомашна лигавица и я предпазват.

Поради липса на кофеин няма ограничения в количество на изпитите чаши през деня, но особено благоприятно ще ви се отрази, ако изпиете чаша от иван-чая вечер преди лягане.

 

 

Накратко за ползите:

 • Профилактика на ракови образования (мощен антиоксидант).
 • Ефективно при заболявания на пикочнополовата система.
 • Подпомага затварянето на язвите на стомаха и дебелото черво.
 • Повишава имунитета срещу вирусните инфекции и настинки.
 • Подобрява състава на кръвта (отстранява закисляването).
 • Детоксикира, особено при хранителни и алкохолни натравяния, кожни алергии.
 • Възстановява силите , премахва главоболието.
 • Нормализира кръвното, укрепва сърдечно-съдовата система.
 • Не съдържа кофеин (освежава и успокоява по един уникален балансиран начин).
 • Произведен посредством 100% естествена ферментация (собствените сокове, ферменти, аеробни бактерии).
 • Съдържа всичко необходимо за да поддържа човека здрав и жизнен.
 • Продължителното му съхраняване в затворена дишаща опаковка като хартиени , или ленени торбички до 2-3 години, подобрява и обогатява вкусовите му качества.

 

 

Превод Наталия Илиева от руски сайтове в нета, за Благото на всички.