fbpx

За здравето и здравословното хранене – интервю с Георги Славов

Георги Славов

Добър ден, Георги, моля, разкажете ни повече за вашия път към здравословното хранене. Как започна всичко?

Всичко започна след инцидент в “Нефтохим”, Бургас, където бях изпратен от Техникума по хранене като стажант. За нещастие получих силно химично отравяне. Първо се влоши състоянието на храносмилателната ми система, а в последствие и състоянието на целия ми организъм. Започнах да търся алтернативни методи за лечение и се насочих към храненето. Започнах да прилагам диетите на известни български диетолози, но дълги години състоянието ми не се стабилизираше. Това ме провокира да се запиша и да завърша Полувисшия медицински институт “Йорданка Филаретова” гр. София, специалност “Инструктор по хранене”.

В търсене на правилното лечебно хранене се срещнах с известната българска лечителка Лидия Ковачева, която промени живота ми. Въпреки образоването ми, тя беше тази, която ми даде знанието и практиката за природосъобразното хранене. Същинското си образование аз получих при нея. Нейната помощ и сътрудничество даде възможност на мен и другите нейни ученици – д-р Гайдурков, д-р Емилова и д-р Вегриния Георгиева, да продължим да развиваме и прилагаме храненето, като метод за лечение.

Food_077

Какво ви вдъхновява след толкова време?

Хората, които благодарение на лечебното хранене възстановяват здравето си. Резултатите, които постигаме чрез Лечебна система Vita Rama, независимо от възрастта и състоянието на човека. Ефективността на холистичния (цялостния) подход към здравето, който е сърцевината на нашата система.

Каква е ролята на храната за здравето?

Храната е от първостепенно значение за нашето здраве. След въздуха и водата, храната е другият основен фактор за живот. Всяка храна има различни качества, химичен състав и въздействие върху организма. Чрез набавяне на необходимите дневни дози хранителни вещества, организмът ни ще може да функционира нормално. Ето защо е много важно да се съобразяваме с каква храна се храним, как я приготвяме, как я комбинираме и с какви количества се храним. Първо трябва да разберем кой вид храна е подходяща за човека. После, чрез насоките на специалисти по хранене, да разберем какъв ще е нашият индивидуален хранителен режим в зависимост от нашата възраст, среда и здравословно състояние. В основата на всеки здравословен режим на хранене стои правилното комбиниране и приготвяне на храните. Ако се храним според природните закони, ще се чувстваме жизнени, спокойни и щастливи.

Food_103

Моля, разкажете ни повече за Лидия Ковачева.

Лидия Ковачева беше велика природолечителка. Тя, както и много други известни лечители, беше открила природосъобразното хранене и беше развила своя режим в следствие на тежък здравословен проблем. Преди да помогне на хиляди хора, чрез гладолечението и разтоварителния чаено-плодов режим, тя прилага тази природна методика върху себе си и открива на практика целебните й резултати. Лидия Ковачева винаги работеше безкористно с единственото желание да помогне на другите.

За нас ще е интересно да споделите как възпитахте децата си, така, че да се хранят здравословно и да са обърнати към природосъобразния начин на живот.

След като приложих лечебното хранене върху себе си и получих резултати, имах желание моите деца също да се хранят по този начин, за да са здрави и щастливи. Но не съм оказвал натиск за това. Давах само личен пример. Промяната при тях настъпи, когато самите те имаха здравословни проблеми. Започнаха да прилагат за себе си лечебно хранене, получиха желания резултат и така за много кратко време здравословното хранене и философия стана техен начин на живот. В момента цялото ни семейство е част от проекта Vita Rama и е посветено на лечението чрез холистичен подход към здравето.

Кои са най-важните фактори за здравето?

Най-важният фактор е регулираният начин на живот, който включва правилно хранене, активно физическо натоварване и работа върху нашето съзнание.

Georgi-Slavov2

Моля споделете с читателите на Здрав живот няколко препоръки, които всеки може да приложи вкъщи, за да бъде малко по-здрав и да се храни по-здравословно?

  • Във всеки сезон да се консумират максимално сезонните растителни храни – плодове и зеленчуци, които доставят на организма по най-пълноценен начин всички необходими хранителни вещества.
  • Всеки месец или на определен период от време да разтоварваме организма си чрез няколко дневни диети на растителна сурова храна. Лятото е особено подходящ период за разтоварване със сезонни плодове и зеленчуци.
  • Да сме постоянни и умерени в храненето.
  • Да се движим редовно, да спортуваме.
  • Да обърнем внимание на спокойствието на ума и да потърсим своя метод за релаксация и намаляване на нивата на стрес.
  • Да прекарваме време сред природата.

Над какво работите?

Продължавам да работя върху разработването, развиването и предлагането на услуги и продукти, част от проекта Vita Rama, които да подкрепят и подобряват здравето на човека и да са в хармония с природата. Активно работя и върху популяризирането на здравословния начин на живот и холистичния подход към здравето.

08

Моля разкажете ни повече за Vita Rama?

Vita Rama e ефективна лечебна система, която предлага цялостен подход към здравето с цел постигане на хармония между тялото – храна и физическа активност, ума – нива на стрес и духа. Лечебна система Vita Rama възстановява и регулира баланса на организма, зарежда с енергия и сила и влияе благоприятно на различни заболявания. Екипът от специалисти в Лечебен център Vita Rama предлага персонален, специализиран и професионален подход към всеки гост на Лечебния център. Индивидуалният режим, който подготвяме за всеки наш гост, има за цел да даде възможност на организма сам да се справи със заболяването или превантивно да го подготвим да не се разболее.

13

Екипът ни е съставен от доктори, диетолози, нутриционисти, инструктори по йога, дихателни упражнения, релаксиращи и медитативни практики. Ние сме посветени на трайното подобрение на здравословното състояние на гостите на Лечебен център Vita Rama. Това включва не само постигане на лечебен резултат, но и обучение как да бъде поддържано здравето след приключването на здравословна програма Здраве, Детокс, Отслабване или Жизненост. Обучението включва лекции и практически уъркшопове по здравословен начин на хранене и живот, правилен избор и комбинация на храни, техники за приготвяне на храни и др. Освен лечебната храна, ние полагаме грижи и за умственото и духовно състояние, които са неразделна част от физическото здраве. В здравословните ни програми са включени хатха йога упражнения, дихателни упражнения, бхакти йога и киртан (мантра медитация), релаксация, методи за позитивно мислене, разходки и походи.

Георги Славов

 

За “Здрав живот” въпросите зададе: Калоян Гичев.