fbpx

Защо трябва да ядем сурова храна?

банани

Храната ни поддържа живи, но това, което ядем при всички положения повлиява на здравето ни, на душевното ни състояние и определя в голяма степен бъдещото ни физическо състояние! Българинът години наред се е хранил здравословно и е консумирал чиста, в голяма част от случаите и лично приготвена храна. Колкото повече навлиза демокрацията и се отварят границите на света, толкова повече заимстваме от другите култури по света. Това, което не ни е било познато до едно време, ни се струва невероятно примамливо, вкусно и привлекателно.

Питаме се как тези преди нас са живели без всичко, което ни предлага пазарът днес! Да, страхотно е, че имаме възможността да избираме, да черпим опит и да се запознаваме с нови неща, но това трябва да става интелигентно и с ясното съзнание, че не всичко, което ядат по света и което е обвито в лъскави опаковки, е подходящо за ежедневна консумация. Лошата храна е причина за много болести, които спокойно може да си спестим с един по-щадящ начин на хранене.

Смята се, че 60% от заболяванията в САЩ са причинени от ежедневната диета на американците. Споменавам статистика в САЩ, защото българското население копира все повече и повече техния режим на живот, което няма да доведе до нищо добро! Ако храната е виновникът, аз вярвам, че храната може да бъде и отговорът. Ако се научим да слушаме тялото си и да отговаряме на неговите рецептори, ще правим по-съзнателен избор на храна и не просто ще слагаме нещо в устата си, но и ще изпитваме удоволствие от това, като същевременно се чувстваме добре, без да изпитваме тежест, болки или умора.

За да функционира добре, нашето тяло се нуждае от ензими, витамини, минерали, фитонутриенти, протеини, есенциални мазнини и фибри. Те се приемат с храната и са част от растежа, поддръжката и лекуването на тялото.

Ензимите конвертират храната, която ядем, в химични структури, които могат да минават през мембраните на клетките по повърхността на храносмилателния тракт и в кръвния поток. Тяхната работа не свършва дотук. Ензимите са живите протеини, които управляват жизнената сила в нашите биохимични и метаболитни процеси. Те помагат за преобразуването и съхраняването на енергията, правят активни хормоните, разтварят фибрите и предотвратяват съсирването. Те имат противовъзпалително действие. Ензимите помагат, балансират и възстановяват имунната система и лекуват много заболявания. Когато готвим храната, ние унищожаваме много от ензимите, които ни помагат естествено да я смиламе.

Без витамини нашите клетки няма да функционират правилно и по този начин органите ни ще страдат и в крайна сметка ние вече няма да може да оцелеем. Витамините помагат за регулиране на обмяната на веществата, за превръщането на мазнините и въглехидратите в енергия и съдействат за формулирането на костите и тъканите. Естествено, когато храната се готви, голяма част от витамините се разрушават. Viktoras Kulvinskas в книгата си „Оцеляване в 21-ви век”, смята, че унищожаването им е по-високо от 80%. Тестовете са показали, че ще загубим 50% от витамините B1, а от В12 може да се загубят до 96%. 97% от фолиевата киселина е унищожена, както и 70-80% от витамин С.

Недостигът на минерали причиняват болести при хората, а 17 от известните 30 са от съществено значение за живота на човека. Минералите също имат връзка с витамините. Те си помагат едни на други, когато ги „срещнем” в нашия организъм. Когато храните се готвят обаче много от минералите са унищожени или променени, което ги прави безполезни.

Фитонутриентите (Phytonutrients) са това, което дават плодовете и зеленчуците и техните цветове. Имат силата да защитават организма ни и да се борят с различни болести, като също така се борят с рака и помагат на сърцето. Те осигуряват лекарства за здравето на клетките ни. И при тях, както при всичко изброено до сега, при обработка се унищожават!

Защо трябва да се яде сурова храна?

В никакъв случай не апелирам всички да стават суровоядци! Но суровата храна трябва да преобладава в ежедневното меню, а не обратното! Ако готвенето унищожава основни хранителни вещества, яденето на суровата храна прави точно обратното. Тя ни дава здравето на природата, имаме повече енергия, по-силна концентрация, изчезват киселините в стомаха, умората и тежестта. Тялото ни не просто трябва да оцелява, а да живее в истинския смисъл на думата. Подарете си здраве – всеки един от нас го заслужава!

Автор: Божана Михайлова; снимка: FreeDigitalPhotos.net


Източник: списание “Органично”.