fbpx

Антибиотик за характера

хапчета

Понякога както във физическото тяло, така и в психиката настъпват определени смущения. И в зависимост от състоянието ни, те могат да бъдат като настинки или по-тежки болести. Но нека се спрем на настинките в характера. Това са едни смущения, които причиняват дискомфорт и определено страдание. И както и във физическото тяло – ние можем да постъпим по няколко начина. Нека разгледаме два характерни подхода – подхода на антибиотика и на природните сили.

Подхода на антибиотика е да се заемем по-радикално и да атакуваме настинката генерално – да премахнем симптомите и да неутрализираме преките причинители. Този подход е сравнително ефективен, но има известни отрицателни страни. Една от които е това, че заедно с причинителите, ние атакуваме и част от защитната си система.
Другият подход е този на природните сили. Тогава най-често, вместо да внасяме средства от вън, които да се справят с проблема, ние се обръщаме на вътре и призоваваме природните сили в нас да се активизират и да оправят нещата. Спираме да се храним, пием топла вода, изпотяваме се. Така с този метод, в края сме по-чисти от преди и с по-добре работеща защитна система.

Сега нека образно да си представим някоя настинка в характера ни. Ако се заемем с нея радикално и отвън, атакуваме я пряко, тогава може би ще я изчистим, но цената за това може би няма да е съответстваща на постигнатото. В случай, че приложим подхода на вътрешните сили, тогава вместо да атакуваме, ние ще облагородим тази характерова настинка, ще я използваме за да се пречистим, да станем по-леки и по-светли.

Разбира се, има и други подходи. Има такива, които водят до хронични задълбочавания. А има и болести, които не са настинки, а по-сериозни и там други методи имат място. Но за настинките – били те в характера или в тялото, методът на вътрешните природни сили е съвсем подходящ.

 

Калоян Гичев, месец юни 2013 г., град София.