fbpx

Как да се избавите от жлъчните камъни

Galimir-Gitev

Реших да споделя своята опитност след като моя случай стана популярен между приятели, познати и клиенти. Всички те бяха любопитни за подробностите, някои имаха същия проблем и искаха да приложат същите средства.

Преди да започна искам да се извиня на тези, които ще намерят някои от описанията ми прекалено “детайлни”. Искам да подчертая, че това не произлиза от някаква моя извратена любов към подобен род описания. Единствената ми цел е колкото се може по-точно да опиша своето състояние, така че медицинската информация да е в помощ на тези които ще я разглеждат по-късно от гледището на пациенти и лекари. Защо смятам, че подобна информация е толкова важна?

Както установих, проблемът холелитиаза (медицинското название на жлъчнокаменната болест) е доста често явление. ”Нормалното” решение в момента, предлагано от класическата медицина е оперативно отстраняване на жлъчния мехур (тук не мога да се въздържа от сравнението с известната фраза на Сталин от романа “Децата на Арбат”: ”Есть человек — есть проблема, нет человека — нет проблемы…”

След моята опитност смятам, че подобно средновековно решение е не само цинично игнориране на алтернативите, но и престъпно в много отношения. Особено имайки предвид, че алтернативният метод на лечение (както ще се уверите от по-нататъшното изложение) е евтин, достъпен и ефективен. И че много хора продължават да имат проблеми и след оперативното отстраняване на жлъчката.

Ще започна с кратко въведение за моето здравословно състояние “преди”Привърженик на здравословното хранене и живот от как се помня и вегетарианец от 1993 година (в момента съм на 37 години). Не пия алкохол и никога не съм пушил, нито употребявал наркотици (дори и по-леките като марихуана или екстази). Не съм имал сериозни заболявания и не съм бил в болница през съзнателния си живот (с изключение на посещенията при зъболекаря). Не само това, но и винаги съм се опитвал да защитавам своята позиция в това отношение и да помагам със съвет на тези, които са ме помолили за него. Редките настинки през зимата (Прага през зимата е доста студена) съм решавал винаги с 1-2 дни пост, чай, лимон, мед, чесън и Ехинацея…

Винаги съм смятал, че всеки носи отговорност за собственото си здраве и че никой няма по-голям интерес за това от него самия. Не правителството. Не фармацевтичните компании. Не болниците и докторите.

При това положение можете да си представите каква беше изненадата ми, когато в началото на февруари тази година стоях пред твърдата реалност на безмилостната диагноза от докторката, сочеща на екрана на ултразвуковия апарат – “Жлъчката ви е пълна с камъни. . ”. Но, да не скачам напред.

Опитвам се да подредя спомените в главата си. Доколкото си спомням, първите признаци, че нещо не е наред се появиха преди 3 години по време на лятната ни почивка на един гръцки остров. Тогава след доста обилно преяждане с доста мазни (и вкусни!) храни почувствах доста остра болка в областа на жлъчката (тогава мислех, че е нещо с черния дроб). Беше неприятно, но след известно постене ми мина и бързо беше забравено.

Втората фаза настъпи преди последната Коледа, традиционно време на преяждане и не толкова активно движение. Около Коледа и през целия януари болка в областта на жлъчката се появяваше неколкократно, но винаги след известно постене с гореща вода ми минаваше. . И аз щастливо продължавах да се тъпча…

И така до около края на януари, когато така ме сви, че не можех да игнорирам проблема повече. По това време не знаех толкова за системата черен дроб-жлъчка и мислех, че проблема е по-скоро в черния дроб.

Последните 2-3 кризи болката беше изключително остра и болезнена, а последните 3 дни от последната криза бяха МЪЧЕНИЧЕСКИ, нямам друга дума за това. Не можех нито да се храня, нито да пия, нито да спя. Нито даже да седя спокойно на едно място, само се гърчех като червей на пода или в леглото, търсейки отчаяно позиция в която нечовешката болка под дясното ребро (понякога и към стомаха или отзад към десния бъбрек) да ме пусне поне за малко. В редките подобни “отпускания” заспивах неспокоен сън, само за да се събудя след 1-2 часа (максимум) от нов пристъп, хвърлящ ме обратно до океана от болка. Поради горепосоченото си отношение към официалната медицина през цялото време дори и не ми е хрумвало да потърся “квалифицирана медицинска помощ”.

През нощта на последния ден на “мъченичеството” повърнах на няколко пъти цялото съдържание на стомаха си. Всичко беше с преобладаващ кафеникав цвят и след неколкодневно разлагане в мен (явно храносмилането ми не работеше изобщо) миришеше отвратително. Във всеки случай изпитах огромно облекчение и можах да дремна на няколко часа. Сутринта решихме да се обадим на една китайска докторка, образована както в китайска така и в западна медицина, известна като много добра и препоръчвана от няколко познати. Жена ми се обади и ме записа на преглед (за щастие успяхме да се вместим в заетата и програма).

На другия ден рано жена ми ме откара при китайката. Трябваше да ме поддържа, толкова бях отслабнал от мъките и недоспиването. Бях отслабнал страшно много и на килограми и имах нездрав жълто-пепеляв цвят.

Ординацията беше пълна с хора – кои полуголи лежащи набоцкани с акупунктурни игли, кои суетящи се наоколо, кои чакащи търпеливо на столове в предверието (както схванах, ординацията е в апартамента на госпожата). Ние бяхме обслужени сравнително бързо между останалите (докторката ходеше насам-натам, извършвайки различни манипулации на пациентите, подпомагана от млад китаец, стажант?). След кратко изследване на пулса ми, езика и общия вид докторката каза по всяка вероятност жлъчни камъни. Предписа ми 3 вида китайски билки на капсули и изиска клинично изследване на кръвта и ултразвук. След което ми каза да пия билките и да дойда след 2 седмици с изследванията на контрола.

Следващата стъпка бяха изследванията, на които се поръчахме през позната антропософска докторка, работеща половината от времето си в нормална поликлиника. Кръвта ми беше ОК, но на ултразвука картинката не беше радостна – жлъчка, пълна с камъни. Препоръчаното лечение от младата докторка (не нашата позната) на ултразвука беше (разбира се) най-доброто, което са я учили в университета – операция. Беше 2 февруари.

Твърдо бях решен да не дам току-така многострадалната си жлъчка и да опитам всичко възможно от алтернативния арсенал. Сега поне знаех точно каво ми е, черно на бяло, което ми помогна много психически.

След това имахме среща с нашата позната антропософска докторка, която ми предписа антропософските лекарства Холеодорон (специално на жлъчка;вж. края на статията за детайли за тези лекарства) и Mercurio (на подтискане на възпалителните процеси). Набавих си ги и заедно с китайските билки започнах да ги пия.
От следващия ден започнах също да пия сутрин зехтин с лимонов сок на гладно – 2 лимона със същото количество зехтин 1:1. Не знам откъде съм го чувал това преди много години в България. Започнах да се храня леко и да търся на интернет и в книгите си всичко за жлъчни камъни. Болката продължаваше умерено на вълни, според това какво ядях, но нищо от магнитудата на “мъченичеството”. Открих, че антропософските лекарства наистина ми помагат в контролиране на болката. Съответно при усилването и вземах повече от тях. Особено имах чувство, че ми помагаше Mercurio. Що се отнася до китайските билки, имах субективното усещане, че не са толкова специфични на жлъчката, а по-скоро успокояват и уравновесяват храносмилателната система като цяло. Но не знам, това е моето тяло и моите усещания, при друг може да се прояви другояче. Във всеки случай препоръчвам гореспоменатите 2 антропософски лекарства за овладяване на болката и Холеодорон дългосрочно след това (по-нататък ще дам концентриран списък на всички лекарства и методи, които препоръчвам).

Но да продължа по-нататък.

Всяка година (аз от 12-13 години, съпругата ми от 9 години) правиме на пролет 10-дневен житен пост(по Учителя Беинса Дуно).
www.bratstvoto.net/vehadi/menu/b5/hranene_post_jiten_rejim.pdf

Тази година датата излезе към края на февруари. Междувременно намерих някои рецепти на интернет за изхвърляне на камъни. Реших да изчакам до поста и да направя лечението след това. На този етап и без това вземах описанията на изхвърляния на жлъчни камъни с размер на орех с известна резерва, или поне в моя случай. Не може да е толкова лесно, казвах си, гледайки с надежда по скоро към “разтваряне” на камъните по някакъв начин за по-дълъг период от време. Междувременно продължавах всяка сутрин със зехтина с лимонов сок и с лекарствата. Ситуацията с болката оставаше долу-горе същата – не толкова силна, но доста неприятна и нестабилизирана.

Минаха 2-3 седмици и започнахме житния режим – дневна порция от 100 г пшеница, 3 ябълки, 9 ореха, мед и лимон на вкус. Болките престанаха веднага напълно след първия ден на поста. Продължавах с пиенето на зехтина с лимоновия сок рано сутрин. На 3-тия ден от поста – о, чудо!

По време на посещението си в тоалетната забелязах тъмни късове от някаква твърда материя, открояващи се в светлата маса на изпражненията ми. При по-близко изследване установих, че това са около двайсетина заоблени тъмнозелени образувания с неправилна форма много по-твърди от околната маса. Едно беше с големината на голяма череша, останалите около размер на лешник. Странно, но до този момент въпреки множеството материали, които бях изчел, не бях виждал как изглеждат жлъчните камъни. Предполагам, че теорията за изхвърлянето ми е изглеждала доста хипотетична… Разтреперан изтичах на компютъра и въведох “gallstones”(англ. ”жлъчни камъни”) в търсачката на снимки на Гугъл. Изскочиха ми същите смарагдово зелени образувания, които намерих преди малко в тоалетната чиния. О, небеса!

gallstones-galimir-gitev-01

След като свърших победния си танц около входа на тоалетната (не бях на себе си от радост) извадих няколко трофея, измих ги и ги снимах. Имаха гладка мазна повърхност(някои дори блестяха, подобно на скъпоценни камъни) и имаха консистенцията на твърда ронлива гума, както установих след разчупване на няколко от тях. Сложих ги в бурканче. След няколко дни установих, че постепенно изпускат мазнина, намаляват и потъмняват, докато накрая (след около седмица-две) напълно изчезнаха, разтваряйки се в мазнината на зелено-жълтеникава каша.

Следващите дни изхвърлих още около трийсетина камъка с постепенно намаляващ размер, около десетина на ден. Общо петдесетина камъка. Чувствах се много добре, психически и физически, въпреки че бях все още доста отслабнал от всичките пости, доброволни и недоброволни. Също въпреки че нямах вече болки, чувствах, че храносмилателната ми система все още не асимилира така добре храната, която приемах и поради това все още не придавах на тегло (клиентите ми отбелязваха колко съм отслабнал след завръщането ми към масажистката ми работа ). Към края на житния пост спрях зехтина с лимона, чувствайки че вече нямам нужда от него.

Отпостихме нормално с картофена чорба и продължих да се захранвам много внимателно, без млечни произведения, яйца и пържено, предимно ядях варени зеленчуци, зърнени каши и плодове (предимно ябълки). Месо не ям и иначе, както споменах по-горе, така че не знам какъв съвет да дам на месоядците (имам предвид кога могат да започнат с месото).

Специално за случая “изобретих”нов начин на приготвяне на любимото ни чапати (целозърнести пшенични или пшенично-ръжени питки) на тиган без олио. Просто го шляпнах на сухо, както всъщност го правят все още по света арабите и др. Олиото добавях след сваляне от огъня (добрият стар студенопресован зехтин, който нанасям на питката). Отделям толкова внимание на чапатито, понеже тези безквасни питки са една от най-старите (и полезни) храни на човечеството и едно от малкото неща, с които наистина се нахранвам (и една от най-любимите храни на мен и жена ми). Комбинира се със всичко и е особено вкусно от прясно смлято брашно(имаме домашна мелничка).

След около седмица започнах да ям кисело мляко (домашно квасено от био мляко) и по малко котидж чийс (cottage cheese) и моцарела, след 2 седмици сирене, след около месец – кашкавал и яйца, а след около 2 месеца много внимателно прибавих пържени храни-успешно.

След около месец започнах да напълнявам и в момента съм обратно в старата си форма, свеж и енергичен като никога. Всъщност се чувствам доста по-добре от преди “инцидента”.

Китайските билки приключих около времето на поста(свършиха ми). Mercurio ми свърши също около това време, не съм го подновявал. Холеодорона продължих да пия около 1 месец след това.

Жена ми е професионална лечебна евритмистка и имах късмета да получа от нея евритмични упражнения за жлъчка – предимно “Е” с ръцете и краката.

С това общо взето се изчерпва ядрото на историята ми.

През цялото време на лечението си търсех на интернет всичко, до което можех да намеря в достъпните ми езици – български, руски, чешки, словашки и английски. Намерих много материали – текст, снимки и видео, предимно на английски. Ще дам накрая на материала линкове към по-важните. Издирих всичко възможно за устройството и функцията на жлъчката от както от класическата материалистична, така и от антропософска (Рудолф Щайнер) и други алтернативни гледни точки. Надявам се да имам възможност да напиша в бъдеще за това.

Може би все още се чудите как ми се е случило всичко това на мен, здравословния. И аз си зададох този въпрос и мисля че отговора е следния (всеки може да си потърси своята причина в този отговор).

Като най-важната причина откривам у себе си храненето, което въпреки вегетарианството и изобилието на пресни зеленчуци и плодове и зърнени храни беше далеч от идеалното. А именно пристрастеността ми към пържени и много мазни храни (страстен привърженик съм на родната балканска кухня в най-мазния и вариант), сирена от всякакъв род и подобни, които са “смърт” за жлъчката.

Всичко това беше подсилено от дългите години работа на нощни смени(които спрях преди около 3 години, когато започнах да работя като масажист), когато около полунощ обикновено (часовете на най-голяма активност на жлъчката и черния дроб според китайската медицина) за да се държа буден изяждах големи количества пържени и други нездравословни храни(т. нар. на английски джънк фууд). Това комбинирано със спането през деня явно постепенно е подготвило почвата за по-късните проблеми.

Сред другите причини мога да посоча връзката на жлъчката с Марс и волята. Тази система е отслабена кармично у мен(от минали животи)доколкото се познавам и явно е създала тази първоначална податливост на тези органи към по-лесно нарушаване на функциите.

Измежду другите психически и духовни причини мога да посоча гнева и други нисши емоции, които многократно съм натрупвал в себе си, влияейки финните тела на въпросните органи (Само малко вмъкване. Според китайската медицина гневът е емоцията, която вреди на системата жлъчка-черен дроб. Не случайно се казва “жлъчен човек”. Според западният окултизъм черния дроб е свързан с астралното тяло – емоциите. ). Трябва да призная, че не ми беше лесно да призная пред себе си мащаба на този проблем, въпреки че знаех за него (главно след шокиращото за мен откровение на една ясновидка в Америка преди години която ми каза “You are an angry man” – Вие сте гневен мъж). Не е лесно и сега да го призная пред такава голяма аудитория, но всичко правя отново в името на науката. Може би вие имате същия проблем и ви е тежко да си го признаете… Толкова за причините.

Като последна глава от “жлъчковата” драма ще опиша специалното “чернодробно и жлъчково проплакване” (англ.  Liver and Gallblader Flush), което намерих на интернет и което не успях да проведа в началото, понеже изхвърлих камъните другояче, а после нямах нужда от него. Това е главната процедура, посочвана в повечето източници като лек за холелитиазата и която, както разбрах, провеждат хиляди хора по цял свят, дори и без акутни проблеми със жлъчката (например се препоръчва като първа процедура в алтернативното лечение на рак). Както прочетох в източниците, почти всеки (ако не и всеки) член на съвременното общество благодарение на модерния стил на живот и храна си носи без да подозира своите жлъчни камъни, по-големи или по-малки. В много случаи те не предизвикват акутни проблеми, но въпреки това затрудняват нормалното функциониране на жлъчката и черния дроб, предизвиквайки проблеми с метаболизма, различни алергии и др. Така че горепосоченото “чернодробно и жлъчково проплакване” се препоръчва за всеки възрастен. Следвайки подобна линия на мисълта и желаейки да изпитам методите, които предлагам в пълния им вид (метода със зехтина+л. сок и поста беше фактически по-дълъг вариант на “чернодробното и жлъчково проплакване”, който аз без да зная по това време изпълних), решихме да направим това проплакване със съпругата ми. Тя никога не е имала проблеми със жлъчката или черния дроб и беше много любопитна какво ще излезе от нея (ако въобще излезе).

 

Така че преди около месец го направихме. Това излезе от мене:

gallstones-galimir-gitev-02

 

Съпругата ми изхвърли около петдесетина камъка, доста по-малки от моите. Тук са някои от по-големите нейни “трофеи”:

gallstones-galimir-gitev-03

… общо взето нейните камъни бяха по-малки от моите – “дамски размер” 🙂

Също може да се отбележи разликата на тези от първите мои лъскави и по-гладки камъни (само със зехтина, вж. първата снимка), които нямат характерната за последните (на 3-те снимки) светла ципа, предполагам ефект от английската сол.

След като приключихме, тя сподели субективното усещане на общо олекотяване и сила и като цяло доста позитивно. Разбира се, шокът от изхвърленото от нея беше голям, струва ми се, че до последния момент тя не вярваше, че ще изхвърли нещо.

А, да не забравя. Имам доказано черно на бяло, че жлъчката ми е чиста. До степен, че докторката, която ми прави второто ултразвуково изследване (и която не знаеше моята история, нещо което организирахме целенасочено с цел обективност от нейна страна) ме пита защо всъщност съм там, след като жлъчката ми е напълно чиста. Това произнесе, след като гледаше неразбиращо снимките от първият ултразвук на “пълната” ми жлъчка. Пита ме кой ми го е правил и дали съм имал операция. В този момент открих картите и и разказах случая си. Колежките и се събраха да видят “чудото” и ме питаха как съм постигнал това. Тази статия е отговор и на техния въпрос (което им обещах) и искам да им благодаря също така за съдействието. Тук е мястото да сложа моите ултразвукови снимки и лекарските заключения “преди” и “след”. Давам ги на едно място за сравнение.

 

ПРЕДИ:

gallstones-galimir-gitev-04

(преди)

 

gallstones-galimir-gitev-05

(преди)

 

gallstones-galimir-gitev-06

(преди)

 

gallstones-galimir-gitev-07

(преди)

 

gallstones-galimir-gitev-08

(преди)

 

gallstones-galimir-gitev-09

(преди)

 

gallstones-galimir-gitev-10

(преди)
и  СЛЕД:

gallstones-galimir-gitev-11

(след)

 

gallstones-galimir-gitev-12

(след)
И така, стигаме до РЕЦЕПТАТА

Рецептата, която препоръчвам и описвам по-долу е най-популярната на Запад рецепта на известната натуропатка и създателка на т. нар. ”запър” (англ. Zapper) доктор Хулда Кларк (англ. Hulda Clark). Това е варианта, който опитахме лично със жена ми.

 

Чернодробно и жлъчково проплакване според д-р Хулда Кларк

(Мое описание на основата на лична опитност. За оригиналното описание на английски вижте www.curezone.com/cleanse/liver/huldas_recipe.asp или още тук www. altcancer.com/cleanse3.htm)

За провеждане на проплакването се нуждаете от 2 свободни дни (при липса на време може да бъде и един – вторият, по време на който се изхвърлят камъните и през който може да очаквате доста бягане до тоалетната, така че е добре да сте в къщи). Като общо правило за подходящото време за очистен пост (съществуващо в много постнически традиции) е започване когато луната намалява (т. е. между Пълнолуние и Новолуние).

 

Всичко от което се нуждаете са:

  • 4 чаени лъжички английска сол или магнезиев сулфат (MgSO4. 7H2O);
  • половин чаша(около 120 мл) зехтин (по възможност най-качествения студенопресован, който намерите);
  • 1 грейпфрут или 2-3 лимона (или 1 грейпфрут и 1 лимон, сместа с грейпфрута се пие по-лесно).

 

Препоръчва се няколко дни преди процедурата да се пие в повече ябълков сок (по възможност прясно изстискан). Не е задължително условие.

Денят, в който се започва, да не се яде мазнина до обяд(за да може да се акумулира жлъчния сок). За предпочитане е по-лека храна – плодове и зърнена каша. След 14 часа следобяд да не се яде нищо. До другият ден наобяд не се приема нищо освен нещата от “проплакването”. Ако сте жадни, можете да пиете ябълков сок, вода или билкови чайове.

Порцията английска сол се приготвя по следния начин: 4-те чаени лъжички сол се разтварят в 3 чаши вода от по 250 мл, така че общо 750 мл. Това количество разделяте на 4 части, като 1 част е 1 порция(така че ще изпиете солта на 4 пъти).

Зехтина се смесва преди консумация с грейпфрута (или лимона) и се разтръсква да се смеси добре (най-добре в затворен буркан).

Така че, след като не сте яли след 14 часа на първият ден, вечерта в 18 часа изпивате първата порция английска сол.

В 20 часа изпивате втората порция английска сол.

В 22 часа изпивате зехтина с грейпфрута и …

… лягате.

Сутринта на втория ден в 6 часа изпивате третата порция английска сол.

В 8 часа изпивате четвъртата порция английска сол.

(Вариант: Изпивате втора порция 120 мг зехтин с грейпфрут в 8 часа и четвъртата порция английска сол в 10 часа).

След това гледате да сте близо около тоалетната. По всяка вероятност ще имате разстройство, по време на което би трябвало да излязат камъните(наблюдавайте!).

Наобяд на втория ден можете да се храните с по-лека храна. След това се храните нормално.

При изхвърляне на много (или никакви) камъни се препоръчва повторението на проплакването докато камъните не престанат да излизат. При случая на никакви камъни продължете, на втория-третия път би трябвало да излязат камъни, след това се процедира както в първия случай.

Проплакванията се правят с поне около седмица почивка помежду. Не се препоръчват повече от 5-6 проплаквания едно след друго без по-дълга почивка (1-2 месеца) помежду тях. След пълното изчистване проплакванията могат да се правят профилактично по 1-2 пъти в годината, което обикновено е напълно достатъчно за поддържане на споменатите органи в добро състояние.

 

Сред другите дългосрочни средства бих препоръчал:

1.  Лекарството

Choleodoron“Холеодорон” (антропософско лекарство специално за жлъчка, направено от змийско мляко и куркума). Произвежда се от антропософската фирма Веледа WELEDA www.weleda.com.

Второто лекарство е

Apis/Belladonna cum Mercurio , “Апис/Беладона кум Меркурио” (мисля, че така се пише на български) от антропо-фирмата Вала WALA www.wala.de. Това е хомеопатично, с мед, беладона и живак. Използва се за успокояване на възпалителни процеси в организма.  Да се използва само при болки, за успокояването им!

 

2. Лечебна евритмия. Подобрява се енергетиката (етерното тяло) на органите, което впоследствие повлиява физическите органи. Лечебната евритмия е нещо като “западен ци-гун”и е основана на Антропософията на австрийския духовен учител Рудолф Щайнер. Знам, че засега лечебната евритмия не е толкова разпространена, така че можете да намерите упражненията за жлъчка и черен дроб от китайския ци-гун(някъде се пише чи-кунг), които вече са сравнително достъпни в повечето страни.

Тази точка не е здължителна, само в случай, че искате подобрите въпросните органи до съвършенство. В лечебната евритмия освен моменталния ефект се работи дори в перспективата на бъдещи инкарнации, което би могло да заинтересува хората с по-широк възглед на здравето.

За средностатическия пациент обаче, обикновено проплакването е достатъчно. Давам тази точка само за пълнота.

 

Успех!

 

Думи за търсене в търсачката google. com и др. (или на youtube.com и др. за видеа) на английски на допълнителни материали по темата : gallstones, gallblader , Choledocholithiasis, “Liver cleanse”, “Gallbladder cleanse”, “Liver flush”

 

Галимир Гитев, Май 2008 г., Прага

 

 Още за това прочистване може да прочетете тук:

http://www.zdravjivot.org/6595/прочистване-на-черния-дроб