fbpx

Суровоядство за всички

Суровоядство за всички

Суровоядството може да бъде наречено по различни начини – хранене с нетермично обработена храна (като е допустимо награвяне до 40 градуса), хранене с жива храна, която е с ненарушена структура и съдържа в себе си всички ензими и витамини. Пролетта и лятото са чудесен момент да увеличим приема на сурова храна, впредвид цялото изобилие от пресни продукти, на което се радваме в момента. Затова припомняме няколко основни акцента в суровоядството, които вярваме, че могат да бъдат полезни и да ни мотивират да увеличим приема на нетермично обработена храна в ежедневието ни.

Суровоядството не означава само плодове и зеленчуци

Всъщност разнообразието е много голямо – семена, ядки, бобови растения, зърнени култури. Комбинираме ги по различни начини и с прибавени подходящи подправки се получават чудесни резултати. Може да се постигне голямо изобилие от вкусове и наистина пълноценно приемане на храната в суровата й форма. Например хляба – него можем да го заместим с покълнал лимец – той може да се прибави към салата, да се направи сос или да използва за крекери.

Слънчогледът е един от най-универсалните продукти в суровоядската кухня, вероятно това е резултатът от това да гледаш постоянно към светлината, докато израстваш. От него става чудесна млечна салата или таратор, кълновете му са прекрасни като добавка за салата. Може да се използва в крекери и в различни сосове. Като цяло е удачно да се консумира в комбинация със зеленчуци, предвид, че е мазнина и се усвоява най-добре по този начин.

От покълнал нахут става чудесен суров хумус, а тиквичките могат да се превърнат в спагети.

Кашуто може да се използва за “мляко” или да се направи “ядково сирене”, бадемите и лешниците също.

Шоколадът също е чудесна част от менюто – какаото, но суровото е най-богатият източник на антиоксиданти и магнезий

Това са само малка част от примерите, които можем да дадем. В секцията ни с рецепти вярваме, че никой няма да остане гладен не само през пролетта, а целогодишно 🙂

За накиснатите ядки:

Накиснатите във вода ядки са много по-лесно усвоими от организма. Препоръчително е да престоят във вода 5-8 часа преди консумация. Представете си колко по-лесно е за блендера да смели омекнали сушени плодове и семена, които са били предварително накиснати. Този процес можем да го отнесем и към храносмилането на накиснатите ядки от организма. Усвояването им в този вид става много по-лесно и пълноценно.

В растителната сурова храна има достатъчно протеини и калций

Можем да считаме това твърдение за факт. Най-голямо съдържание на калций не е в млечните продукти, а в сусама и маковото семе. За да се усвои сусамът е удачно да бъде много добре сдъвкан или смелен. Чудесен е като добавка за салата, той е неекстрахирана мазнина и можем да го ползваме широко. Суровият сусамов тахан е буквално универсален за съчетание с всеки зеленчук. Любимият ни сос е от сусамов тахан, смундух и лимон.

Най-лесно смилаемата форма на протеин е в зеленолистните зеленчуци. Te съдържат всички най-важни амино киселини за нашето тяло, които то да използва като градивни елементи. Начинът, по който можем да ги приемаме е различен и вкусен – на салата (спанак, коприва, листа на глухарче, марули, лобода, магданоз) , да си направим сос или зелен сок.

 

Първоначалният дискофорт и неразположените, както и главоболието са по-скоро добър знак и нещо нормално

Не бива да ви смущават или отказват тези симптоми в първите дни на суров режим. Те са знак, че организмът започва да се чисти от натрупаните токсини. След като мине този период идва прекрасно усещане за лекота и чистота, но е необходимо време и постоянство.

Процесът на детоксикацията спомага за изчистване на токсинити, които с години са се натрупвали в нашето тяло – в дебелото черво, бъбреците, в кръвта. Те всъщност са тези, които буквално разяждат нашите здрави клетки, разрушават имунната система и съответно са причина за болести.

Изглежда наистина парадоксално да се радваме на главоболие или появили се пъпки, но те наистина са белег за изчистване. Важно е да знаем това, за да можем да ги преодолеем емоционално и да не ни отказват.

Пролетта наистина може да бъде обновяваща и пречистваща, както чрез храна, която ни предоставя, така и с всички други условия – повече слънце и възможност да бъдем сред природата, повече цветност и добро настроение. Всичко това е чудесна основа и за повече добри мисли и вдъхновение в нас. Съчетанието на чистота в тялото, ума и сърцето води до радост, здраве и усещане за изобилие в живота ни 🙂

Пожелаваме на всички да успяваме да го постигаме и да го задържаме, суровата храна е добра стъпка 🙂

Светла пролет!

 

Здрав живот, 5 юни 2015 г.