fbpx

Как да избягвате хранителните дефицити в организма

Как да избягвате хранителните дефицити в организма

Важно е да познавате факторите, възпрепятстващи и улесняващи усвояването на важните хранителни елементи.

Всеки е наясно, че определени хранителни вещества са от съществено значение за здравето и нормалното функциониране на организма. Това са различни микроелементи – витамини и минерали, а също и макроелементи – белтъчини, мазнини и въглехидрати. Някои от тях не се произвеждат естествено в организма, така че трябва да се доставят отвън чрез храни.

Ако организмът не успее да усвои и трансформира достатъчно количество от основните хранителни елементи, може да се стигне до различни здравословни проблеми и оплаквания, свързани с липса на енергия, концентрация, също с храносмилането, кожата, костната система, а и до много заболявания.

Фактори, които възпрепятстват усвояването и трансформирането на важни хранителни елементи в организма:

1. Неправилният избор на храни: недостатъчната консумация на натурални и пресни продукти.
2. Неправилно комбиниране на храни.
3. Недостатъчен калориен прием.
4. Създаване на среда за развитието на различни бактерии, вируси и паразити, вследствие неправилното хранене.
5. Натрупване на различни тежки метали и токсини в тялото.
6. Различни храносмилателни проблеми като раздразнени черва, запек, гастрит, улцерозен колит, дисбактериоза и други.
7. Недостатъчно излагане на слънце.
8. Отслабена функция на ензимите в тялото.
9. Генетични мутации, които може да са предпоставка за неправилно метилиране, детоксикиране и трансформиране на витамини.
10. Неправилен избор на хранителни добавки.

 

Фактори, които благоприятстват усвояването и трансформирането на важни хранителни елементи в организма:

1. Разнообразие в консумацията на пресни, добре узрели плодове и зеленчуци, които ще ви oсигурят голяма част от нужните минерали и витамини.
2. Прием на достатъчно количество прясна храна, богата на ензими. Нека бъде 60–80% от менюто ви. Това са плодове, зеленчуци, кълнове, изкиснати семена и ядки, прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове.
3. Консумиране на разнообразие от зърнени и бобови храни, които ще ви осигурят нужните калории, въглехидрати, белтъчини и витамини от В-групата. Изкисвайте ги за по-добро усвояване, а някои от тях (кафяв ориз, киноа) промивайте след сваряване.
4. Разнообразие от семена и ядки в менюто ви, за да си осигурите нужните полезни мазнини. Повечето от тях организмът сам си ги образува, но незаменимите мастни киселини като Омега-3, Омега-6 и Омега-9 трябва да се приемат отвън. За по-добро усвояване изкисвайте семената и ядките предварително, но нека да не надвишават 50–60 г на ден. За достатъчно количество Омега-3 в организма препоръчваме минимум 30% от дневния прием на семена и ядки да бъде ленено семе и чиа.
5. Правилно комбиниране на храни за най-добро храносмилане.
6. Приемане на достатъчно калории. При нормален начин на живот за жените това са между 1500 и 2500 калории, за мъжете – 2500-3000 калории.
7. Изключване от хранителния на тежки и мазни храни като месо, риба, яйца, повечето млечни, както и концентрирани мазнини като олио, зехтин, шарлан, маргарин, които са пречка за усвояването на микро- и макроелементи.
8. Спазване на дни за разтоварване (водно, соково, плодово), чрез което ще пречистим организма от натрупани токсини и други вредни вещества.
9. Редовно излагане на слънце за 15-30 минути всеки ден, така си набавяме важния за организма витамин D3.

Въпреки трудните условия, в които живеем, всеки може да се радва на пълноценно здраве, ако насочи усилия превантивно в тази посока. Консумирането на точните храни, правилното им приготвяне и уместното комбиниране може да ни предпази от повечето широко разпространени хранителни дефицити.

Приемането на допълнителни хранителни добавки, богати на витамини и минерали, може да ни помогне в тази посока, но може и да ни навреди. Затова от изключителна важност е добавките да са съобразени с индивидуалното състояние на организма, което включва и по-точна диагностика чрез различни биохимични и генетични изследвания. Ето защо трябва да се обърнете към специалист по лечебно хранене с дългогодишна практика и широко познание за биохимичните, метаболитните и генетични процеси в организма.

 

Препоръчваме следните хранителни добавки:

1. Витамин D3 е изключително важен, особено през зимата. С предпоставка за дефицит на витамин D3 са хората, които не се излагат на слънце, както и тези, които имат мутации в гена, активизиращ витамин D.

2. Витамин B12 трябва да се приема от:

  • всички хора над 55-годишна възраст, които губят вътрешния фактор за отделяне на белтъчната молекула от кобаламина;
  • вегани, които не могат да го синтезират в организма;
  • голяма малка част от вегетарианците;
  • хора с генетични мутации, които не могат да го активизират;
  • хора с нарушена стомашно-чревна среда.

Видовете B12, които е най-добре да се приемат и са безвредни, са: Метилкобаламин, Хидроксикобаламин, Аденозилкобаламин. Още по темата за витамин Б12.

3. Омега-3 за тези, които нямат възможност да консумират достатъчно количество от сурови растителни нейни източници (ленено семе, чиа, тученица, спанак, маруля, морски водорасли, боровинки, ягоди и др.)

За всички останали видове хранителни добавки е препоръчително да се направят допълнителни изследвания, които да определят дали човек има нужда от тях.

Човешкият организъм притежава уникалната способност да извлича максимума от минимума, да изхвърля всичко ненужно и да приема всичко, което му е потребно – това е естествен механизъм на самосъхранение, придобит от нас по рождение. Храненето основно с растителна храна, с повече пресни плодове и зеленчуци ни осигурява така нужните ни полезни хранителни вещества. Когато сме си набавили всичко необходимо, сме жизнени, щастливи, енергични и спокойни.

 

Източник: Лечебен център Vita Rama