fbpx

За произхода на името на град София

За произхода на името на град София

Сердите били тракийска народностна група. От там идва и името Сердика. По-късно името на града става Средец. През ХІV век градът започва да се споменава и като София, от името на катедралната църква „Света София“, която, разположена на възвишение извън източната порта на стените. Така градът вече става известен с името София.

Храмът “Света София” пък носи името на Христос (на гръцки: Αγία Σοφία), който подобно на „Света София“ в Константинопол е посветен на „Премъдростта Божия“ – едно от имената на Исус Христос. Това, а не произхождащото от него име на мъченицата София, става и названието на града от ХІV век насам. Храмът е най-древната светиня на града, построена в най-високата му по онова време част и прочула го надалеч из Римската империя. Първият раннохристиянски храм е издигнат вероятно в началото на IV век, веднага след едиктите в 311 и 313 г.

София е градът кръстен на Исус Христос, на Премъдростта Божия.

Бог да благослови всички хора живеещи и идвали в София със своята мъдрост и всеки от нас да изявява Премъдростта Божия в мисли, чувства и дела!

Амин

(в превод “амин” означава “Така да бъде!”)

 

И две песни за музикално настроение 🙂

 

Калоян Гичев, 17.09.2016 г., град София.

Използвани източници: лекции на Димитър Мангуров, Уикипедия.