fbpx

10 години рецепти с лимец в “Здрав живот”

Илюстрация: Катя Стоянова

Първата рецепта в “Здрав живот” с лимец е точно преди 10 години. Тогава лимецът едва беше започнал да си възвръща хилядолетно достойнство. За радост тази житна култура все по-успешно успява да пребори забравата, както устойчиво успява да се справи и с плевелите и вредителите. Това я прави независима и чиста от химически препарати, а в днешно време храната да бъде естествено екологична, само с помощта на собствените си сили, е по – скоро рядкост. 

Затова ние в “Здрав живот” сме дългогодишни почитатели на лимеца. Той почти ежедневно е част от нашето хранене, за разнообразие понякога и на обед, и вечер вместо други хлебни варианти.

И така за десет години устойчива употреба може би се доближаваме до един тон консумация на лимец, което за нас е чудесно постижение – чиста храна, родена по българските земи, пълна с хранителни вещества, витамини и минерали. 

Експериментите ни през годините са били много – една успешна и много достъпна за приготвяне рецепта за соден хляб от лимец и многобройни комбинации от ястия с цели зрънца (покълнали и запарени на термос) и флейки от лимец в различни комбинации. 

Може би тези десет години и любовта ни към лимеца помогнаха да се появи “ЛюбИМЕЦ” – изсушени стръкове лимецова трева на прах. Присъствието на лимец е 100%, само че не в златистия си цвят, а във вечнозелена форма, която е богат източник на желязо, калций, магнезий, фибри и е много ароматна добавка на пресни салати, готвени ястия, сутрешно смути. Намерихме още едно приложение на лимеца, което много ни радва. Историята на тази идея може да прочетете тук.

Очаквайте и нови рецепти с лимец и “ЛюбИМЕЦ”, а всички, които до момента сме публикували, може да разгледате тук. 

Ще се радваме да споделите и вашите любими рецепти с лимец.