fbpx

Защо трябва да консумираме само сурови и накиснати ядки и семена?

накиснати ядки

Кой ли не обича печени и осолени хрупкави ядки? Сигурно ще кажете излишен въпрос! Но истината е, че печените ядки освен че не са полезни, ами са и доста вредни. При топлинната обработка техните мазнини се превръщат в деструктивни, защото не могат да се свържат с водата. И тъй като ние сме съставени от 70% вода, те стават изключително трудни за усвояване. Те също така губят всички витамини и минерали, които природно притежават. Разликата между суровите и печените ядки и семена е огромна, като смъртта и живота. Ако засеете един суров бадем в земята ще израсне бадемово дърво, но ако се опитате да направите това с печен, нищо няма да се случи. Печените ядки и семена увреждат сърдечно-съдовата система, действат възпалително на тъканите, водят до акне и други кожни заболявания, а също така ускоряват процесите на стареене. Припомнете си Теорията за свободните радикали, стареенето и антиоксидантите.

А сега сигурно ще попитате, защо трябва да накисваме суровите ядките и семената?

Те съдържат вещества, наречени инхибитори, които са причината те да не покълват и да не започват да растат докато са в опаковка в магазина. Накисването на ядките и семената в купичка с вода е начина да отстраните тези инхибитори, които затрудняват храносмилането. По този начин те стават жива храна, произвеждат се ензими, увеличават размера си, витаминното и минерално съдържание . Превръщат се в хидратираща храна, която се усвоява лесно от организма и не на последно място накиснатите ядки и семена стават много по-вкусни от колкото в изсушено състояние.

Време за накисване на различните видове ядки и семена:

  • бадеми – 12 часа
  • орехи – 8 часа
  • лешници – 8 часа
  • кашу – 2 часа (не ги кисна ако си ги хапвам просто така)
  • слънчогледово семе – 4 часа
  • тиквено семе – 4 часа
  • ленено семе – 4 часа
  • конопено семе – 0 часа

 

Много е важно след накисването на ядките и семената във вода да се изплакнат добре!

Надявам се да помислите два пъти преди да посегнете към купичката с печени ядки следващия път и да ги предпочетете сурови и накиснати! :)

 

Благодарим на Деси за споделянето на статията. Блогът на Деси Пеева – www.desilifestyle.net