fbpx

Светлината на новата година с д-р Таня Грандева

Светлината на новата година с д-р Таня Грандева

Моля, сподели най-ценното в изминалата година?

Д-р Таня Грандева: 2015 година, подобно на всяка друга предходна, бе изпъстрена с най-разноцветни мигове – все ценни 🙂

Усмивка и удовлетворение ми донесоха семинарите, на които бях поканена като лектор на теми за здравословното хранене. Ценни бяха срещите с нови хора, споделената ни радост от изживяването на полезни и приятни съвместни мигове, превърнали се в двигател на промяна в личния живот по пътя към здраве. На 15 февруари 2015 г. на „Пътешествие към щастието“, организирано от Боян Анов, в живота ми се появи един много специален за мен човек, който заедно с чудесните си деца впоследствие умножи и обогати семейството ми. От все сърце благодаря за цялата взаимност през тази година.

Срещнах и се обогатих с нови приятели и по време на организираното от съпруга ми Валентин Грандев „В едно с природата“ 10 дневно пътешествие – поход в Родопа планина. Това бяха чудесни и чудодейно споделени в лекота, разбирателство и градивност дни за изминалата година.

Зарадвах се да видя в себе си спонтанния ентусиазъм, непоколебима вяра, решителната предприемчивост и вдъхновена всеотдайност в участието ми в „Reach for change“, конкурс за еврофинансиране на проекти, посветени на промяна живота на децата с пълната убеденост и досега, че по-съществена и истински ползотворна промяна от това да научим всяко едно дете в лична отговорност и как точно да се грижи за Здравето си, вложени в проекто – програмата ми, не би могла да съществува. Кандидатствах и в други няколко подобни конкурса. Продължавам да нося идейната си убеденост и готовност да се отдам на това дело.

Равносметката от 2015 накланя значимо своята везна към множество трудни, не малка част попарващи усмивката в мен събития и периоди, но … устоях, надявам се и израстнах в тях и със сигурност към този момент, вече встъпила в Новата година и със стояща зад гърба ми Стара, имам вътрешната усмивка и удовлетворение, че не загубих своите вяра, сила и воля да продължа със спокойствие и надежда.

Всичко, което си позволих да изживея през изминалата 2015 година, надделявайки себе си и страховете си, бе истински ценно!

 

Каква е надеждата ти за новата година?

Д-р Таня Грандева: „Пътека Светла е пред нас“, закънтя в мен сега при този въпрос, както предполагам и ти вече си припяваш, Калоян, текста на тази песен от Паневритмията. Това, образно казано в две думи, е надеждата ми и за тази година. Но, ако искаш и малко конкретика , то голямата ми надежда е в мен и в личната ми светла промяна. Искам да продължа да навлизам навътре в себе си, да продължа да откривам тъмнината в човешката си същност, а истински голямата ми надежда и желание е вече предимно в дела да прилагам светлата си промяна. Така както и при посрещането на НГ Валентин ни изпя песента на Майкъл Джексън, в която се казва: „If U wanna make the world a better place, take a look at yourself and then make a change, I’m starting with the man in the mirror.” („Ако искаш да превърнеш света в по-добро място, погледни себе си и тогава направи промяна, аз започвам с човека в огледалото“).

 

Над какво ще се фокусираш, какво очакваш?

Д-р Таня Грандева: С отговора ми на предходния въпрос тук някак естествено следва да кажа, че фокусът ми ще бъде надеждите си да превърна в дела и претворена реалност 🙂

А какво очаквам ли? Най-после да създам и да заживея в така копняната от мен хармония, към която същността ми винаги се е стремяла. Така че очаквам от себе си, но и от всичко извън мен 🙂 – БАЛАНС на всяко едно ниво, във всяка една сфера от живота си. Искам вече животът ми да е изтъкан от едновременно налични и съществуващи взаимно в хармония личен, семеен, професионален и т.н. живот. Ето че заявих гласно пред целия свят голямото си персонално желание, така че сега очаквам този баланс да стане през 2016 година вече факт в живота ми 🙂

 

Кои места би посетила?

Д-р Таня Грандева:

Извън онези, които все още не съм „посетила“ в себе си :-), нали?!

Искам да пътешествам с Валентин и Кирил в нашата райска България и особено да се потопя в единение с Нейната природа. Радвам се, че имам семейство, с което не само посещаваме, а винаги имаме нужда пълноценно да изживеем всеки миг, всяко кътче… Сигурна съм, че ни очакват нови планински приключения. Пожелавам си пътят на 2016 да ни отведе в северозападна България, която досега ни е оставала някак все далечна. Имаме планове и за Странджа планина, а Кирил си е пожелал да го заведем по най-южното българско Черноморие, така че имаме като родители да сбъдваме и тази детска мечта.

В последните години в мен някак постихна онова жадно мечтание за пътувания извън България. Жизнеопределящо и животоподдържащо дихание сега за мен е умението, което разгърнах и овладях до съвършенство – да се сливам с природата в единна хармонична същност. И ето с това си възприятие сега ще се радвам да изживея и мечтани от младежката ми възраст дестинации като Италия, Реюнион и някои други Африкански, а няма да откажа и Азиатски, Австралийски и които и да са други кътчетата, които съдбата и НГ са ми подготвили като изненада 🙂 Призовете ли ме – идвам 🙂 Но и в гората и до езерото край село пак ще бъда всеизпълващо ме усмихната и удовлетворена!

 

Какво искаш да срещнеш?

Д-р Таня Грандева: Мигриращи пеперуди Монарх.

Така също Полярното Сияние, както и…, и… 🙂

А защо не – Божествената същност във всеки човек и да общувам с Нея тук, в този си живот…

 

Какво е твоето пожелание?

Д-р Таня Грандева: Пожелавам Ви Живот, Здраве и Радост. Бъдете успешни и усмихнати, удовлетворени и доВолни.

След просветата на множеството учители в последните години за правата, които имаме, пожелавам от 2016 година да заживеем със съзнателност и за отговорностите, които пак ние имаме. В мислите и делата си да втъчем ролята на личната ни отговорност за нашия живот и този на цялото.

И за финал е това, което се роди в мен като желание и пожелание за 2016 в навечерието ѝ: Да бъдем благо–творни, а тогава да се радваме и на цялата благо–дат на Новата Година.

 

Отговори: д-р Таня Грандева, въпросите зададе Калоян Гичев, януари 2016 г.